RESULTATERFINANS

På kanten av et nytt ras?

IT-aksjene fikk sin første knekk på selskapsspesifike nyheter. Den andre knekken kom som følge av en bred korreksjon ved internasjonale børser og Oslo Børs spesielt. Et eventuelt nytt ras i IT-aksjene vil komme som følge av investorer som trekker seg ut.

Jørgen Christiansen
15. sep. 1998 - 18:37

Tirsdag ble det klart at privatinvestorer som en gruppe har begynt å realisere tap på sine fondsinvesteringer. Det er det siste markedet nå trenger, og trolig den eneste faktoren som kan dytte markedet videre ned.

Andre negative faktorer er det vanskelig å finne i dag, i hvert fall så lenge vi diskuterer IT-aksjer.

Effekten av at netto-investeringene fra husholdningene nå er negativ kommer på toppen av at flere internasjonale aktører har valgt å redusere eksponeringen i norske aksjer generelt og i enkelte IT-aksjer spesielt.

Uten en fortsatt negativ trend her er det vanskelig å se hvordan IT-aksjene under ett kan falle spesielt mye lavere.

I realiteten sier vi da at et eventuelt ytterligere fall vil være ren psykologi og like tynt begrunnet som den voldsomme verdiøkningen vi så i enkelte selskaper tidligere i år.

Her er det en viktig forutsetning man bør huske på. Aksjeindekser har historisk hatt en tendens til å være en ledende indikator for konjunkturforløpet i et land. Det innebærer i realiteten at det er vanskelig å se noen oppgang i markedet før vi "vet mer" om konjunkturutviklingen.

Nøkkelhendelser i så måte er statsbudsjettets fremleggelse 5. oktober og den kommende inflasjonsrapporten fra Norges Bank. Før disse hendelsene er passert kan man vanskelig argumentere for noen særlig oppgang ved Oslo Børs.

Dermed faller også selskapsspesifike nyheter noe i bakgrunnen, med mindre det er nyheter som klart trekker ned.

Eksempler på dette de siste dagene er først og fremst utviklingen de regulatoriske rammebetingelsene for NetCom, og den stadig tøffere konkurransen som Tandberg ASA møter.

Vi registrerer også at selv om de fleste sier seg enige i at ASK har fått mye juling, så er det fremdeles såpass mye usikkerhet knyttet til utviklingen i det amerikanske markedet - som jo er mer utsatt for Asia-effekter - at selv denne aksjen har blitt liggende nederst på 30-tallet.

Også Tandberg Datas aksjonærer må smøre seg med tålmodighet, trolig en god stund fremover.

Programvare-sektoren har også sett meget tøffe korreksjoner. Her har både PC-Systemer og Agresso levert tildels meget gode nyheter uten at det gjenspeiles i aksjekursene. Også et selskap som Provida - som har vist en meget god utvikling kommersielt - har fått smake investorenes risikoholdning.

Selv om det altså er stadig lettere å peke på såkalt "billige IT-aksjer", er ikke markedet klart for en oppgang ennå. Det kan rett og slett ta noe tid før stemningen snur ved Oslo Børs.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.