På kunstkafe med Control Alt Delete

Det virker som en dårlig kriminalroman. Møtet er på offentlig plass, og det er verdifulle saker som skal overleveres. Eventuelt. Men ingen av kjøperne dukker opp. Men det visste nok Control Alt Delete på forhånd da de inviterte til møtet på Nationalmuseet i Stockholm.

Det virker som en dårlig kriminalroman. Møtet er på offentlig plass, og det er verdifulle saker som skal overleveres. Eventuelt. Men ingen av kjøperne dukker opp. Men det visste nok Control Alt Delete på forhånd da de inviterte til møtet på Nationalmuseet i Stockholm.

Robert Boström og Peter Almberg har i løpet av tre måneder skaffet seg status som "riks-eklinger" i Sverige. Alt på grunn av at de følger de lover og regler som finnes på Internett. De har registrert svenske navn og firmaer - og sitter på et lass med com-adresser. Disse adressene er mest ettertraktet på nettet.

- Vi tok de beste svenske navnene og skjøt på alt som var løst, sier Robert Boström. Som ikke legger skjul på at han har hatt det moro i rollen som "mannen alle hater". Det plager ham ikke overhodet. I stedet forteller han om det siste kuppet: Adressene www.montmartre.com og www.montparnasse.com. Og ikke minst: Euro.tele.com.

- Noen bør jo være interessert i dem, smiler Boström.

All kritikken de har fått i Sverige preller av. Og sannheten er at de to ikke engang er politianmeldt. De har heller ikke begått noe lovbrudd eller krevd selskaper på penger. Boström og Almberg har på lovlig vis registrert adresser i USA og har lagt ut fem av dem for salg. Det blir et spørsmål om Internetts lover og regler, og de to herrers etikk og moral.

Ingen av de fem som ble tilbudt å kjøpe adressen sin dukket opp på møtet i Natoinalmuseet.

- Jeg tenker vi hadde for lav pris. Det blir som italienske skinnsko, koster de bare 100 kroner er det ingen som vil kjøpe, sier Boström.

- Men hva er hensikten med dette?

- Vi kan leie ut navnene. Vi sitter på "godjul" og andre navn som ikke er lov å registrere i Sverige. Vi tror at det er et marked for dette. Forretningsideen vår er rett og slett å bli "gårdeiere" i Cyberspace og skaffe frem tilgjengelighet.

Noe stort pengebehov har ingen av dem. Boström er utdannet siviløkonom og Almberg har bygget opp et opsjonsfirma. Det sies at de har mer enn nok penger på konto. Det er mer rebellene i dem som synes det er morsomt å lage litt leven, skal vi tro Boström.

- Men nå føler vi oss ferdige med dette og jeg begynner å bli litt lei av å høre "skurk, skurk, skurk" hele tiden. Kanskje vi holder på frem til jul. Deretter kan vi konsentrere oss om noe annet. Som du skjønner, så liker vi media og vi mener selv at vi er ganske gode på å markedsføre oss, sier Boström.

Og det har han jo rett i. De fleste avisene i Sverige har skrevet om "de skumle dataguttene i Control Alt Delete". Norske også, for den saks skyld.

- Men vi har jo ikke gjort noe ulovlig. Poenget er at slik fungerer det i USA. Der er det helt ville vesten med com-navn, men Sverige og Norge ligger etter, sier Boström.

Han skisserer også en kommende krig mellom to forskjellige skoler. Den ene parten er den unge, oppvoksende generasjonen som akspterer nettet slik det er. De vil godta at førstemann frem får registrere et navn. Markedet, det vil si Cyberspace, får styre. Akkurat som i tilfellet med com-adressene.

Den andre parten er de mer tradisjonelle, og eldre, som mener at respektive lands varemerkelov skal avgjøre hvem som får registrere hva. Man får altså ikke registrere et navn hvis man ikke har et varemerke eller et organisasjonsnummer. Beskrivende uttrykk som "Hallo", "Hei" og "godjul" er heller ikke lov å registre.

- Og vi er på de unges side. De store holder på å dø. Vi er midt oppe i et generasjonsskifte, sier Boström.

Til toppen