BEDRIFTSTEKNOLOGI

På silisium-horisonten

Klamath, Descutes, Tillamook, K6, M2, RISC eller CISC. Digi:data gir deg oversikten over hva som skjer på PC-prosessorfronten i tiden fremover.

Eirik Flaa
13. jan. 1997 - 17:00

Intel er stadig i tet når de 8. januar endelig lanserte sin Pentium med MMX-tillegg. Likevel er det grunn til å tro at hegemoniet i prosessormarkedet ikke vil vare evig. Blant annet har Intel antydet at utviklingen av prosessorer for bærbare maskiner tidsmessig fortsatt vil ligge langt etter utviklingen av vanlige høyvoltprosessorer. I så fall vil Cyrix og Advanced Micro Devices være klare til å ta over denne delen av markedet. Cyrix vil lansere sin M2 i slutten av mars. M2, som vil kjøre på klokkefrekvenser mellom 180 og 225 Mhz og klare seg med beskjedne 2,5 volt spenning.

- I tillegg vil varmeutviklingen på M2 være meget lav. Prosessoren vil være ideell for bærbare maskiner, sier General Manager for Cyrix i Europa, Brendon Sherry, til digi:data. Markedet for bærbare maskiner vil være ett av hovedsatsingsområdene for Cyrix i `97.

Hvorvidt Intel er i ferd med å falle av lasset på lavstrøms-prosessormarkedet har vært et hett spekulasjonstema i media de siste månedene. Nå sies det at prosessorgiganten vil lansere en 200 Mhz Pentium for bærbare med kodenavn Tillamook i løpet av året. MMX-versjonen av Pentium Pro for bærbare, kodenavn Descutes, vil likevel ikke bli lansert før i `98.

Klamath prosessoren for stasjonære PCer vil sannsynligvis komme i 233- og 266 Mhz-versjoner. Klamath-prosessoren vil ha tradisjonell MMX-støtte, men den nye MMX2 kan forventes allerede i første halvår `98. MMX2 instruksjonsettet vil ha utvidet støtte for blant annet 3D grafikk.

Alpha inn i Windows NT

På high-end-fronten har det også kommet en ny aktør som kan komme til å gjøre seg gjeldende. Digital annonserte allerede i høst at de vil lansere sine nye 433- og 500 Mhz Alpha-prosessorer for NT-markedet. Prosessorene, som i utgangspunktet kjører i 64 bit, kan kjøre Windows NT med tilhørende programvare ved hjelp av Digitals egenutviklede konverteringsprogram, FX32. Foreløpig ser det imidlertid ikke ut til at nysatsningen har vært noen braksuksess, til tross for at den angivelig skal være det desidert raskeste alternativ for den som ønsker å kjøre NT. Noe av årsaken til en heller laber interesse kan også skyldes at prisen fortsatt er en god del høyere en hovedkonkurrenten Pentium Pro 200.

CISC eller RISC?

Det har lenge vært sagt at Cisc (Complex Instruction Set Computer) arkitekturen i PC-sammenheng er i ferd med å dø ut. Intel har tatt konsekvensen av dette og bygd inn en rekke RISC (Redused Instructions Set Computer) elementer i Pentium-prosessoren . Kloneprodusenten Cyrix har på sin side ikke planer om å endre sin rene CISC-strategi og mener at CISC-prosessoren fortsatt har mange år igjen å leve.

- Vi bygger videre på X86 teknologien som er CISC-basert. Jeg kan ikke se at denne teknologien har begrensninger som vil tre i kraft før år 2000, sier Brendan Sherry, og legger til at lenger frem i tid er det umulig å tenke i prosessorbransjen.

- Fordelen med CISC er at kompleksisteten blir liggende i Prosessoren fremfor i programvaren, sier Sherry, som forklarer at CISC-arkitekturen gjør det langt enklere for programvareutviklere å utvikle effektive program..

Super paralell RISC i P7

Litt lengre frem i tid ser det også ut til at Intel vil foreta spranget fra 32bit til 64bit. Gjennom et nylig annonsert samarbeid med Motorola, skal den mye omtalte P7-prosessoren utvikles med et instruksjonsett som hverken kan kategoriseres som RISC eller CISC. Den nye arkitekturen har egentlig ikke fått noe navn ennå, men HP produktsjef i Norge, Olav Folkestad, omtaler den som Super Parallell Risk.

- Det er en helt ny struktur som vil klare ekte multioppgavekjøring, sier Folkestad til digi:data.

Det er foreløpig ikke satt noen tidsfrist for når den nye prosessoren, også kalt IA-64 (Intel Architecture - 64 BIT), vil være tilgjengelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.