På skattejakt med Windows 98

Inkludert på CD-en til Windows 98 ligger det endel programmer mange ikke er klar over. Dette er en liten gullgruve for brukere som krever litt mer enn det vanlige fra operativsystemet.

Inkludert på CD-en til Windows 98 ligger det endel programmer mange ikke er klar over. Dette er en liten gullgruve for brukere som krever litt mer enn det vanlige fra operativsystemet.

På CD-ROM platen til Windows 98 finnes det en katalog som heter "Tools". Denne inneholder et antall nye kataloger hvor man kan dra på jakt etter noe nyttig. Sjansen for å finne noe er stor.

Det mest omfattende verktøyet man finner på CD-en er Microsoft Resource Kit. Dette er en samling av mer eller mindre frittstående programmer.

Her finner man blant annet TweakUI, et program for konfigurering av detaljer ved det grafiske brukergrensesnittet i Windows 98, og er et must for mange Windows-brukere. Programmet burde være kjent for de fleste, da det lenge også har vært tilgjengelig en utgave for Windows 95.

Quick Tray er et program for å legge til snarveier til applikasjoner på systemdelen av oppgavelinja. Man slipper da å bruke startmenyen eller å ha tilgang til skrivebordsoverflaten.

USB Viewer er et verktøy som skal hjelpe brukeren med å konfigurere og feilsøke USB-enheter tilknyttet maskinen.

Også kommandoen Winset er en del av Resource Kit, og kan kjøres fra enten kommandolinjen eller en batch-fil. Kommandoen skiller seg fra MS-DOS kommandoen Set ved at den opererer på det globale Windows-miljøet. Winset skal også være nyttig i forbindelse med setting av miljøvariabler fra Windows NT innloggingsskript, siden Windows NT login prosessoren ikke støtter setting av miljøvariabler i Windows 98.

Men også i de andre underkatalogene til Tools, er det nyttig programvare. Blant annet finnes det et verktøy for å lage oppstartsdisketten som ikke krever at man starter Windows. Det finnes også et verktøy for å finne feil i forbindelse med strømkontrollen i Windows 98. I tillegg kan man ved hjelp av System Recovery gjenopprette systemet sitt fra DOS hvis man tatt sikkerhetskopi av det ved hjelp av Microsoft Backup, som er en del av Windows 98.

Dette er bare et utvalg av verktøyene som finnes i Tools-katalogen. digi.no anbefaler derfor leserne om å se de andre verktøyene på egenhånd, det er mye her som kan gjøre det enklere eller mer behagelig å arbeide med Windows 98.

Til toppen