På tide å bytte ut BIOS-en

Intel og Microsoft mener det er på tide med en totalrenovasjon av oppstartssystemet i PC-er.

Intel og Microsoft mener det er på tide med en totalrenovasjon av oppstartssystemet i PC-er.

BIOS (Basic Input/Output System), systemet som starter de grunnleggende tjenestene på PC-er før operativsystemet lastes, er i praksis det samme i dag som det som ble tatt i bruk tidlig på 1980-tallet. Riktignok er det komme en rekke oppdateringer og utvidelser siden den tid, men den grunnleggende teknologien er i all hovedsak den samme.

Intel og etter hvert også Microsoft har kommet til at det nå må være på tide å bytte ut BIOS med en bedre og mer moderne løsning for å starte opp PC-er.

- Vi har vært gjennom fire generasjoner med operativsystemer og flere bussgenerasjoner, men vi arbeider fortsatt med den første generasjonen av BIOS, sier Mike Richmond, leder for plattformprogramvare i Intels Software and Solutions Group, til News.com.

- BIOS har gradvis blitt et hinder for videre innovasjon i bransjen, mener han.

Allerede i februar i fjor skrev digi.no om EFI - Extensible Firmware Interface, en teknologi som da var under utvikling ved Intel. EFI har etter det blitt lansert som en erstatning til dagens BIOS-teknologi og den første PC-en utstyrt med EFI - Gateway 610 Media Center - skal allerede ha kommet på markedet fra den amerikanske PC-produsenten Gateway. Flere ventes å følge i år, men noen generell trend vil det trolig ikke bli før teknologien eventuelt er blitt en industristandard.

Ifølge News.com, har den store BÌOS-produsenten Phoenix Technologies det svært lite travelt med å ta i bruk EFI. Inntil teknologien er blitt standardisert, utvikler selskapet en egen BIOS-erstatning, Core Management Environment, for bærbare PC-er. Selskapet vil også lage tilsvarende løsninger for servere og stasjonære PC-er i år. De fleste aktørene er likevel enige om at noe må gjøres ganske raskt for å gjøre det enklere å ta opp nye teknologier.

Intels løsning, som også vil støttes av Microsoft gjennom Longhorn, neste utgave av Windows, skal gjøre det svært mye enklere for systemleverandører å legge til programvaremoduler som kjøres under oppstarten, for eksempel en virusskanner eller diagnoseverktøy. EFI vil ikke erstatte BIOS fullt ut, det fungerer i stedet som et lag eller grensesnitt mellom BIOS-fastvaren og operativsystemet, og utvider på den måten miljøet som operativsystemet starter fra. BIOS og EFI vil derfor sameksistere på datamaskinene, i hvert fall inntil videre.

Mer informasjon om EFI finnes på denne siden.

Ifølge Richmond vil Intel og Microsoft markedsføre EFI som en industristandard ved å etablere et forum for å hjelpe andre med å ta i bruk spesifikasjonen. Forumet vil annonseres offisielt innen 90 dager, skriver News.com.

Til tross for de potensiell fordelene med EFI, er det ingen som tror at EFI vil bli svært utbredt i PC-er i løpet av kort tid. PC-leverandører er forsiktige med å ta i bruk helt ny teknologi, da mange kunder ønsker har sterke ønsker om stabilitet og kontinuitet når de velger IT-løsninger.

Intel vil gjennom selskapets kommende brikkesett tilby EFI som et alternativ til BIOS i 2005. Richmond forteller at brikkesettene vil støtte BIOS-programvare fortsatt i mange år, men at noe brikkesettfunksjonalitet etter hvert kun vil være tilgjengelig via EFI.

Til toppen