ANALYSER

På tide å kjøpe bærbar PC

IDC-tall tyder på at det er lite å spare på å vente, prisen har allerede falt kraftig, og flater ut.

4. okt. 2005 - 07:31

Teknologikjøp kan være ganske frustrerende, for prisene faller hele tiden, og til samme pris blir produktene stadig bedre. Bunnprisen på 19-tommers LCD er for eksempel nesten halvert på et år, fra over 4 000 til 2 355 kroner nå. Bærbare PC-er har også fulgt en bratt priskurve nedover. Tall fra IDC viser nå at kurven flater ut.

Det er nå mulig å få en bærbar maskin til 5 000 kroner, som er en heftig nedgang fra samme tid i fjor.

– Gjennomsnittsprisen er også falt, men ikke så mye som bunnprisen, sier Anders Elbak i IDC Nordic.

IDCs tall viser at fra første til andre kvartal 2004, falt gjennomsnittsprisen på en bærbar PC i Norge falt med 780 kroner, fra 12 136 kroner til 11 356 kroner. I år var det nesten ikke noe prisfall i tilsvarende periode, bare 175 kroner.

Dermed flater prisen ut i andre kvartal, etter å ha falt med 22 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år. Gjennomsnittsprisen er nå 9 251 kroner, selv om det har vært mulig å få en bærbar PC nesten ned i halvparten, rett under 5 000 kroner.

– Det er mange som har PC til 5 000 for å få folk ned i butikkene. De billigste produktene blir brukt til å fange folks oppmarksomhet, sier Elbak, som her snakker i danske priser.

Han mener folk gjerne ender opp med å kjøpe en dyrere PC enn den som lokket dem inn i butikken.

– Selv på hjemmemarkedet er det ikke de aller billigste det går mest av, sier han.

Elbak trodde i fjor ikke at minimumsprisen ville falle så fort. Nå er han forsiktig med å spå helt stopp.

– Det er mulig man får bunnpriser på 4 000 kroner, men jeg tror ikke gjennomsnittsprisene blir så lave, sier han.

Observasjoner digi.no har publisert det siste året av minimumsprisen på bærbar PC gjenspeiler prisfallet. Mens IDCs tall viser at gjennomsnittsprisen falt med 22 prosent på et år, gikk minimumsprisen på bærbar PC i Norge ned nesten 40 prosent fra august 2004 til mai 2005.

I fjor høst kostet de billigste bærbare 8 000 kroner, i april 6 000, og i mai snek prisen seg under 5 000 kroner. Siden har det ikke kommet noe rush av maskiner til under 5 000, snarere tvert imot. Det er få bærbare til under 6 000 å oppdrive, og prisen har foreløpig ikke nådd noe lavere bunnpunkt siden mai.

Dette er ingen garanti for at prisene ikke vil begynne å falle igjen, og man vil helt sikkert fremdeles få mer for pengene neste måned.

Salget av bærbare PC-er er nå marginalt høyere enn salget av stasjonære. I andre kvartal ble det solgt 69 000 stasjonære og 69 900 bærbare i Norge, viser IDCs tall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.