BEDRIFTSTEKNOLOGI

På tide å ta farvel med sliteren

Microsoft vil fortelle at det snart er slutt på støtten til Server 2003 og at det er tid for modernisering.

Windows Server 2003 bør få hvile nå, mener Petter Merok og Clara Landvall i Microsoft.
Windows Server 2003 bør få hvile nå, mener Petter Merok og Clara Landvall i Microsoft. Bilde: ORV
21. nov. 2014 - 06:48

– For å sitere Johan Rolfsen, så er det på tide å la gamle Fola Blakken hvile, sier Petter Merok, direktør for server & tools i Microsoft Norge og sikter til Windows Server 2003.

Neste sommer blir det slutt på stellet av den gamle arbeidshesten.

Da kommer det ikke lenger patcher og sikkerhetsoppgraderinger og når det skjer blir produktet stadig mer utsatt for feil og angrep.

Trenger støtte

Det siste året er det gjort 37 kritiske oppgraderinger av den gamle programvaren, men 14. juli 2015 er det slutt. Innen da må brukerne ha oppgradert til en ny plattform, eller funnet et annet alternativ. Hvis ikke kommer programvaren til å bli stadig mer usikker etter som tiden går. Det er ikke bare et problem knyttet til Windows Server 2003. Programvaren kan også utnyttes til andre angrep på selskapenes infrastruktur, i tillegg til at hele systemet kan bli mer ustabilt.

– Slik er det med alle programvareprodukter vi selger. Vi er forutsigbare og garanterer støtte i ti år på produktene. Fem år med det vi kaller mainstream support, det vil si at brukerne får automatiske oppdateringer eller via IT-sjefen og så fem år med det vi kaller utvidet support. I denne perioden retter vi alle viktige og kritiske ting. Men så er det slutt. Riktignok kan brukere kjøpe forlenget support, men det er uforholdsmessig dyrt, sier produktsjef for servere i Microsoft, Clara Landvall.

Tar tid

Merok understreker at det tar tid å migrere fra en generasjon serverprogramvare til den neste. Brukere som vil flytte over på Windows Server 2012 R2, som er siste versjon i dag, må regne med å bruke en til to måneder eller mer på jobben. Gamle programmer må testes grundig og eventuelt oppgraderes før man kan bytte plattformen.

Men det er også andre grunner til å tenke på å skifte ut gamlegampen.

– De som kjører forretningsløsninger som involverer bruk av betalingskort vil få problemer. Visa, Mastercard og andre forlanger at brukerne skal være på en infrastruktur som har full støtte, sier Merok.

Alternativer

Microsoft peker på at det også finnes andre alternativer til å drifte egne servere. Nettskyen fantes ikke i 2003, men i dag er det et godt alternativ til å håndtere egen infrastruktur.

– Det var hverken nettsky, avansert virtualisering eller den grad av mobilitet den gang, men i dag preger dette IT-landskapet. I stedet for å flytte alt over på neste servergenerasjon kan det være lurt å vurdere om man skal sette ut deler av programvaredriften i nettskyen i Microsoft Azure, eller til noen av våre partnere. Det er den samme teknologien i Azure som den vi benytter i Windows Server 2012 R2. Og de som flytter til nettskyen slipper å tenke på drift, oppgraderinger og patcher, sier Merok.

CAPEX til OPEX

Han fremholder at det er mange måter å dekke det samme behovet Windows Server 2003 dekket. Hver bruker bør gjøre en vurdering hva som er den riktige miksen. Noen vil sette ut det meste, mens andre vil stå for driften selv.

– De fleste vil nok komme bedre ut økonomisk med en mer moderne måte å dekke IT-behovet. Det kan være mye penger og arbeid å spare for de som kan leie drift over nettet i stedet for å investere i maskinvare og drifte den selv, sier Landvall.

Stort endringsbehov

Det er et sted mellom 23 og 24 millioner operative lisenser for Windows Server 2003 i verden og ganske mange titusener i Norge. Det betyr at det er et betydelig behov for å gjøre noe i året som kommer. Og som ikke det var nok nærmer databaseprogrammet SQL Server 2005 seg også tiårsalderen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Det er kanskje ikke så lurt å bytte til Windows Server 2012 R2 og så teste programvaren på et databaseprogram som går ut like etterpå. Det er nok en god ide å tenke på hva man bør gjøre med både server- og databaseprogramvaren, sier Merok, som understreker at Microsoft ikke er ute etter å skremme folk, men å opplyse IT-folk om hva de står overfor det neste året.

Selv vil de og partnerne gjerne stå til rådighet for kundene for å finne gode alternativer til programvaren som nå skal ut i kulden.

vNext

Selv om Server 2012 R2 har åtte år med støtte igjen vil Microsoft slippe en ny versjon av serverprogramvaren, kanskje så tidlig som neste år. Windows Server vNext vil følge ikke lenge etter at nye Windows 10 slippes og inneholde mye selskapet har lært fra Azure og om virtualisering.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.