JUSS OG SAMFUNN

På tide noen slår ned på elendig webdesign

Magne Heen, webdesigner fra Veblungsnes, vil ha et ord med i webdesign-debatten.

Magne Heen
27. okt. 1999 - 07:55
Dette var midt i blinken og det er på tide at noen slår ned på elendig webdesign som presteres av høyt utdannede grafikere som ikke har forståelse for hvordan web og internett virker.

En grunnregel man lærer seg ganske snart er at den perfekte websiden du lager og som ser helt perfekt ut på din egen maskin, kan se helt forferdelig ut på en annen maskin, og det er mange forhold som spiller inn her.

Design-debatten

Det er ikke alle som har 21 tommers skjerm. En grafiker styrer fontene til å være noe annet en det som er installert på andre maskiner samtidig som han reduserer fontstørrelsen med flere punkter slik at man nærmest må bruke lupe for å lese teksten.

Alle bruker forskjellig oppløsning på skjermen. Noen bruker 640x480 mens andre bruker 1280x980. Normalt bruker man 12 punkt fontstørrelse. I grafikerenes verden er dette 12/72 tommer og det er det man får ut på skriveren. I PC-verden er det helt anneledes og det varierer med skjermstørrelse og den oppløsningen man er komfortabel med.

Uvettig bruk av tabeller: Normalt bruker man tabeller som endrer seg dynamisk etter bredden på web-leseren, mens grafikerene låser tabellbredden slik at man enten må skrolle horisontalt for å lese teksten eller så er det et stort blankt felt til høyre for teksten, avhengig av skjerm- størrelse eller skjermoppløsning.

Uvettig bruk av rammer: Amatører og grafikere bruker rammer med et menyfelt til venstre i webleseren slik at budskapet ofte forsvinner ut av høyre kant slik at man må skrolle horisontalt for å lese teksten. Den viktigste plassen for teksten er den øverste venstre delen av weblesere, Skal man på død og liv lage en menyramme, så legg den horisontalt nederst.

Uvettig bruk av bilder: Det er ikke alle som har høyhastighets forbindelse og nedlasting av bilder som ikke har noen betydning for innholdet i teksten er en uting og svært irriterende. Store bilder og langsom internettforbindelse er en plage.

Uvettig bruk av REFRESH: Uvisst av hvilken grunn legges det inn en refresh-tag slik at det er umulig å styre telefonforbindelsen på en normal måte. Går man fra en slik side etter å ha koblet ned telefonforbindelsen, tar det ikke lang tid før denne tag-en starter oppringingen og kobler opp forbindelsen igjen. Det samme forekommer med enkelte "levende" gif-bilder.

Jeg kunne ramset opp en hel masse slike uting som grafikerene og "webdesignere" kan finne på å putte inn i web-siden, men det får holde for nå.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.