JUSS OG SAMFUNN

Pågrep fem norske hackere

Skal ha skaffet seg kontroll over andres Facebook-profiler.

14. des. 2011 - 11:58

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Fem ungdommer i alderen 17 til 21 år er pågrepet i en politiaksjon mot et hackermiljø i Sør-Norge.

De fem ble pågrepet i en samordnet aksjon onsdag morgen og har siden sittet i avhør i sine respektive politidistrikter.

Pågripelsene ble koordinert fra Majorstua politistasjon i Oslo og ble gjort i fire distrikter – Hedmark, Romerike, Østfold og Agder.

– De fem er foreløpig siktet for å ha fremsatt grove trusler, sier politioverbetjent Hanne Persson ved forebyggende enhet ved Majorstua politistasjon til NTB.

Persson leder etterforskningen av saken.

– Det startet som en trusselsak der vi har etterforsket oss fram til et miljø som hacker seg inn på e-postsystemer og slik får kontroll over Facebook-profiler, sier hun til NTB.

Nettsamfunn
De fem unge mennene som nå er pågrepet tilhører det samme nettsamfunnet.

– De har valgt ut spesielle personer som de har gått løs på og lagt ut egenmeldinger og bilder av. Vi har fått anmeldelser fra enkeltpersoner, men hvor stort omfanget er ellers kan vi ikke si noe om enda, sier politioverbetjenten.

Politiet vet foreløpig ikke hvor avansert hackermiljøet de nå har avdekket er. Etterforskerne på Majorstua får bistand fra Kripos og datakrimenheten til å se på den tekniske siden av saken.

Leter etter flere
Av hensyn til den videre etterforskningen vil ikke Hanne Persson si noe om hva slags trusler det dreier seg om.

– Det skyldes at vi også leter etter flere, men jeg kan bekrefte at det ikke handler om drapstrusler. Vi har heller ingen holdepunkter for at det er rasistisk motivert, sier hun.

Persson understreker at saken dreier seg om personvern og identitetstyveri.

– De har gitt seg ut for å være andre på nettet. Og det er ungdommer involvert. Det ser vi alvorlig på, sier politioverbetjent Hanne Persson. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.