Palin beordret til å ta vare på privat e-post

Alaska-guvernør Sarah Palin brukte privat e-post til offentlige formål. En dommer har tatt affære.

Alaska-guvernør Sarah Palin brukte privat e-post til offentlige formål. En dommer har tatt affære.

Tidligere i høst avslørte amerikanske medier, blant dem New York Times, at republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin brukte konsekvent private e-postkontoer for å håndtere henvendelser knyttet til hennes virksomhet som guvernør i Alaska.

Hensikten har øyensynlig vært å hindre innsyn og å omgå strenge regler om offentlige organers oppbefaring av e-post. Medarbeidere som henvendte seg til Palins guvernør-konto, fikk diskret beskjed om å ty til en av hennes private kontoer.

Avsløringene utløste et søksmål fra en tidligere ansatt i delstatsforvaltningen i Alaska, Andree McLeod. Han forlanger at alle Palins private e-poster som dreier seg om hennes virke som guvernør, må tilbakeføres til delstatens arkiv.

Avsløringene viste at Palin og hennes medarbeidere brukte over et titalls private e-postkontoer for å diskutere delstatlige anliggende. To av disse kontoene var i Yahoo, og en av dem ble hacket. En student i Tennessee er siktet for hackingen, men nekter straffeskyld.

Søksmålet peker på at e-post til og fra guvernøren skal protokollføres og arkiveres. Det peker også på at det er sikkerhetsmessig betenkelig å benytte seg av privat e-post til å diskutere offentlige anliggende. Det er spesielle sikringsrutiner knyttet til guvernørembetets e-post.

Dommeren som skal avgjøre McLeods søksmål mot Palin, Craig Stowers, har beordret Palin til å ta vare på all privat e-post som dreier seg om offentlige anliggende.

Alaskas assisterende statsadvokat, Mike Mitchell, sier til lokalavisen Anchorage Daily News at myndighetene vil føye seg, og finne fram til alle relevante e-postmeldinger.

Mitchell tar forbehold om at noen meldinger kan være slettet. Etter hackingen avsluttet Palin begge sine e-postkontoer i Yahoo.

Mitchell forsikrer at Palin i dag holder seg til sin konto i delstatsforvaltningen for alle offentlige anliggende. Uttalelser fra hennes medarbeidere tyder på at det ennå ikke er gitt ordre til hele staben om å gjøre det samme.

Dommerens ordre til Palin ble først referert av Anchorage Daily News: Judge orders Palin administration to preserve e-mails.

    Les også:

Til toppen