Palm gir innsyn i framtidas sikre PDA

Neste gang du mister din PDA kan du tenke på en kommende PalmOS-funksjon med sikker trådløs fjernsletting av data.

Neste gang du mister din PDA kan du tenke på en kommende PalmOS-funksjon med sikker trådløs fjernsletting av data.

Ledelsen i PalmSource, programvareselskapet til Palm, har brukt CeBit-konferansen i New York til å fortelle om den kommende sjette generasjon av sitt operativsystem PalmOS. Systemet har fått kodenavnet Sahara, og innebærer blant annet en mobilitetsarkitektur formelt døpt "Mobile Business Architecture" eller MBA. Denne arkitekturen omfatter rammeverk for henholdsvis sikkerhet, meldinger og drift.

PalmOS 6 ventes innen utgangen av året. Systemet skal ha vært bygget med sikkerhet som et primært hensyn. Da PalmSource kartla ønsker og behov hos profesjonelle brukere innen PDA-programvare, kom sikkerhet inn som andre prioritet, etter den uomgjengelige kompatibiliteten med Microsoft Office.

En rekke partnere er trukket inn i utviklingen, primært RSA Security innen kryptering, Novell innen sentralisert administrasjon av PDA-er og spesielt tilpasset gruppevare, Notify Technology innen sikre kommunikasjonsløsninger, og IBM innen integrasjon mot bedriftsapplikasjoner.

PalmSource har utviklet et spesielt nært samarbeid med Novell, slik at PalmSource anbefaler bedriftsbrukere av PalmOS-baserte PDA-er å satse på GroupWise og Zenworks innen gruppevare og drift, mens Novell anbefaler PalmOS til alle brukere av disse bedriftsapplikasjonene. Partene mener bedrifter ikke bør nøye seg med å ha en e-postklient som Outlook tilgjengelig på PDA-ene, men sikte mot sentraliserte løsninger for å konfigurere, oppdatere og framfor alt sikre dataene som lagres på de små enhetene.

Ifølge Novell glemmes 250.000 mobile enheter på flyplasser verden over hvert år, og i verste fall kan en PDA til noen få tusenlapper inneholde følsom data verdt mange hundre millioner. I tillegg til kryptering, passord og så videre, arbeider Novell og PalmSource med en løsning der bedriftens systemansvarlige skal kunne fjernslette data på bortkomne PDA-er, så sant den fortsatt har en forbindelse til et trådløst nett.

PalmSource, Notify og Novell samarbeider for å utvide GroupWise for Palm til sikret synkronisering i sanntid, med tilhørende sikrede tjenester innen varsling og kortmeldinger.

PalmSource vil dessuten samarbeide med Visto om en meldingsklient spesielt beregnet på store bedrifter. Visto er mest kjent for sin e-postløsning MessageXpress for bedrifter med PDA-er og avanserte mobiltelefoner.

IBM og maskinvareavdelingen til Palm kunngjorde tidligere denne måneden at Tungsten-PDA-ene til Palm, beregnet på profesjonelle brukere, vil integrere WebSphere Micro Environment, en plattform for Java-baserte trådløse bedriftsapplikasjoner. Samarbeidet mellom PalmSource og IBM går blant annet ut på å utvikle en verktøykasse for web-tjenester beregnet på mobile enheter.

Til toppen