UTVIKLING

Palm hyller friprog-miljøet

Gratis å utvikle og publisere apps til WebOS.

6. okt. 2009 - 14:31

Palm går nye veier i kampen om kundene. Nylig ble det klart at smartmobilprodusenten dropper Windows Mobile i kommende modeller. I stedet skal selskapet satse på sitt egenproduserte WebOS.

Det Linux-baserte operativsystemet har fått mye skryt i teknologipressen etter lanseringen med modellen Palm Pre på det amerikanske markedet i juni. Det er ventet at telefonen lanseres i Europa senere i høst.

Ved lanseringen av Pre åpnet selskapet samtidig sin versjon av «App Store», en nettbutikk der kundene tilbys gratis og betalt programvare til plattformen, tilsvarende det vi kjenner til blant annet iPhone og Android-baserte telefoner.

Palm har imidlertid valgt en langt friere tilnærming til distribusjon av programvare på WebOS-plattformen.

Løsningen skiller seg særlig fra konkurrentenes plattform på to punkter.

For det første skal utviklere selv fritt kunne distribuere programvaren over nettet, helt uten godkjenningsprosedyrer fra Palm.

Utviklerne tildeles en URL til applikasjonen som de kan spre etter eget ønske. Brukere som klikker på lenken skal enkelt kunne installere programvaren. Dermed kan de helt omgå «App Catalog», som er navnet på Palms offisielle nettbutikk.

Utviklere som i tillegg ønsker å promotere programmene sine i App Catalog kan fortsatt gjøre det. Denne tjenesten tar Palm 50 dollar for, per program.

App Catalog åpner offisielt i desember, ifølge en kunngjøring fra Palm.

Den andre store nyheten, som selskapet kunngjorde under en pressekonferanse i går, er at utviklerpakken (Software Developer Kit, SDK) for WebOS heretter skal være gratis, dersom programvaren samtidig utgis som åpen kildekode.

Tilbudet fremstår som en hyllest til fri programvare-bevegelsen.

- Alle som frigir kildekoden til en app under en av de kjente og aksepterte friprog-lisensene får dette tilbudet, uttaler Palm i en pressemelding.

Palm forlenger ellers 99 dollar i inngangsbillett for SDK-en. Apple krever 99 eller 299 dollar for henholdsvis enkel utviklertilgang og tilgang på enterprise-nivå. Utviklere som ønsker å tilby programvare på Android-plattformen må betale en registreringsavgift på 25 dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.