BEDRIFTSTEKNOLOGI

Palm ikke lenger størst

Hittil har de fleste lommemaskin-kjøpere valgt Palm, men nå har Palm tapt tronen, mener Gartner Group.

2. juli 2001 - 11:53

Palm Computing er i ferd med å miste sin posisjon som førstevalget til de som skal kjøpe seg lommedatamaskiner, såkalte PDA-er.

Databransjens historie er full av historier om pionerer som taper overfor større selskaper som presser priser og tilbyr produkter som er mer kompatible med eksisterende utstyr. Innen lommedata var engelske Psion lenge en leder, men tapte denne posisjonen til Palm.

Nå er Palm i ferd å gå samme veien som Psion, skriver analyseselskapet Gartner Group i en fersk analyse. Foreløpig har Palm ledet både med antall enheter og størst omsetning, men når salget for 2. kvartal blir telt opp, vil Compaq være vinneren.

Compaq er en av mange leverandører av Windows-baserte lommemaskiner, men med sin Ipaq-serie har den store PC-leverandøren kapret førsteplassen.

Gartner Group mener at Palm og deres konkurrent og partner Handspring fortsatt selger flest maskiner, men de mange billigmodellene presser omsetningen ned til 130-135 millioner dollar tipper analyseselskapet. Compaq har med sine dyrere maskiner omsatt for 150 millioner dollar i andre kvartal, tror Gartner Dataquest.

Det er særlig tilknytning til trådløse WLAN-nett som gjør Compaq til en vinner. Dette er en kjernefunksjon som gjør at bedrifter kjøper større volum av Compaq, siden Palm ikke har WLAN-muligheter, påpeker det store analyseselskapet.


I tillegg har ikke Palm klart å videreutvikle sitt operativsystem, noe som har gjort at Microsoft har hentet inn mye av forspranget Palm hadde. Palm tapte dessuten mye på forsinkelsene med den nylig lanserte Palm V-modellen.

Sammen med store deler av IT-bransjen sliter Palm økonomisk svært tungt. Gartner Group anbefaler derfor dramatiske tiltak for å redde skuta. Palm må dele selskapet i to - et selskap for maskinvare og et for operativsystemet. Bare dette kan redde Palm, mener analytikerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.