Palm-konkurrent kjøper altvisende mobil nettleser

Bluelark tilrettelegger alt Internett-innhold til rask nedlasting på mobil klient med PalmOS. Selskapet er kjøpt av Palm-konkurrenten Handspring.

Bluelark tilrettelegger alt Internett-innhold til rask nedlasting på mobil klient med PalmOS. Selskapet er kjøpt av Palm-konkurrenten Handspring.

Bluelark Systems ble stiftet i januar i år av forskere fra informatikkavdelingen ved Stanford University. Selskapet har vokst til 11 årsverk, og tilbyr to produkter, proxy-serveren BlueSky for støtte til mobile klienter, og nettleseren Blazer som gir tilgang til alt Internett-innhold gjennom denne proxy-serveren.

Blazer kjører på alle hånd-PC-er med PalmOS, men er spesielt tilrettelagt for maskiner med fargeskjerm.

Samspillet med BlueSky gjør at Blazer gir tilgang til mesteparten av sidene på Internett. Samspillet med den spesielt tilrettelagte proxy-serveren gjør at brukeren får tilgang til alle aktuelle formater, som WML (WAP) og Internett-standarden HTML, samtidig som sidene automatisk omformateres slik at de tilpasses hånd-PC-ens reduserte skjermstørrelse. Bluelark hevder videre at Blazer er i stand til å vise 85 prosent av alle aktuelle websider på fem sekunder eller mindre, med Internett-aksess i standard mobil hastighet. Den tilpassede reformatering gjør at aksjetabeller og liknende blir fullt ut leselige. Også grafikk komprimeres.

Blazer kan lastes ned gratis til personlig bruk ("Personal Edition") fra selskapets nettsted. En utvidet "Professional Edition" med tilstrekkelig sikkerhet til å håndtere betalingstransaksjoner, samt mulighet for å lagre nettsider til lesing etter at forbindelsen er tatt ned (såkalt "offline browsing"), vil gjøres tilgjengelig i løpet av første kvartal 2001. Sikkerhetsløsningen omfatter ECC-kryptering mellom klienten og BlueSky-serveren, og SSL-kryptering mellom denne og innholdsleverandøren. Blazer krever PalmOS 3.1 eller nyere, og det anbefales 300 kB med ledig minne.

Bluelark-plattformen passer som hånd i hanske for Handspring som overtar hele Bluelark i en aksjetransaksjon verdt 16,1 millioner dollar. Handspring tråkker opp teknologiske stier for PalmOS, både gjennom fargeskjermen, og gjennom kunngjøringen av VisorPhone i september, der en PalmOS-drevet hånd-PC for første gang fikk integrert telefoni. Med nettleseren Blazer, synes VisorPhone å kunne tilby noe som er en drøm for mange: ett apparat med reelle muligheter for trådløs surfing, integrert telefon og personlige applikasjoner.


Forretningsmodellen til Bluelark er at plattformen lisensieres til selskaper, tilbydere og operatører. Hvorvidt denne modellen skal føres videre under Handspring, vil selskapets talspersoner ennå ikke si noe om. Det som er klart, er at Blazer skal integreres i Handsprings kommende hånd-PC-er, kanskje allerede i mars 2001. Handspring vurderes som framgangsrik, og har hittil solgt over en million av sine hånd-PC-er.

Til toppen