Palm prøver igjen å treffe profesjonelle brukere

Palm fornyer utvalget med tre nye PDA-er, hvorav to er rettet mot det profesjonelle markedet.

Palm fornyer utvalget med tre nye PDA-er, hvorav to er rettet mot det profesjonelle markedet.

De to nyhetene for det profesjonelle markedet er en ny toppmodell, Tungsten T3 som kan ventes å koste rundt 4000 kroner i Norge, og den langt enklere Tungsten E til omtrent det halve. I tillegg kommer en ny forbruker-PDA, Zire 21, som kan ventes å koste rundt 1000 kroner. Alle drives av PalmOS versjon 5.2.1.

Tungsten T3 har en Intel XScale-prosessor i 400 MHz, 64 MB minne og en fargeskjerm på 320 ganger 480 punkter. Skjermbildet kan vris 90 grader for å veksle mellom høyde- og breddeformat. Høyde passer for vanlige tekstdokumenter, mens bredde kan være mer praktisk for presentasjoner og tabeller. PDA-en har Bluetooth, men ikke WLAN, slik at trådløs nettilgang krever mobiltelefon. Programvaren omfatter Microsoft Office-kompatibel tekstbehandling, regneark, presentasjon, avtalebok og kontaktlister, synkronisering mot Outlook, og spillere for lyd, video og stillbilder. Minnet kan utvides gjennom kort av typen Secure Digital eller MultiMediaCard. Øretelefoner er ikke inkludert i prisen.

Tungsten T3 skjerper Palms evne til å konkurrere mot Pocket PC-klassen. Den skarpe og orienterbare skjermen er et godt salgsargument, men det kan hende det faller mot Pocket PC-enes bedre evne til kommunikasjon og til å inngå i bedriftsløsninger med Exchange-basert gruppevare, der brukerne kan synkronisere mot servere uten å gå veien om en PC, og få tilgang til bedriftsapplikasjoner ved å kople PDA-en opp mot Internett.

Tungsten E er egentlig en oppgradering av Palm V. Prosessoren er en ARM-variant fra Texas Instruments i 126 MHz. Minnet er på 32 MB, og fargeskjermen er kvadratisk med 320 ganger 320 punkter. Minneutvidelse og programvare er som for Tungsten T3. Den har ikke Bluetooth, og det er ikke meningen å bruke den til kommunikasjon mot annet enn en PC.

Forbrukermodellen har sort-hvit skjerm i 160 ganger 160 punkter og samme prosessor som Tungsten E, men minnet er begrenset til 8 MB – den opprinnelige Zire hadde 2 MB – og det er ikke Office-kompatibel programvare utenom synkroniserbar avtalebok og kontaktliste.

Palm-nyhetene kan virke beskjedne, tatt i betraktning den økende interessen for PDA-er med WLAN og for kombinasjonen av PDA og mobiltelefon. Det siste dekker Palm gjennom sitt oppkjøp av Handspring. Palm har innkalt sine aksjonærer til et møte 28. oktober for å ta endelig stilling til oppkjøpet av Handspring og utskillelsen av programvareavdelingen PalmSource som et eget selskap.

Til toppen