Palm taper markedsandeler

Tall for USA viser at Palm taper markedsandeler og tjener for lite på lisensiering av Palm OS til sine nærmeste konkurrenter. Ytterligere oppsigelser er varslet.

Palm Computing innrømmet alvorlige problemer i slutten av mars, da kvartalstallene ble lagt fram. Tallene var etter forholdene gode, men prognosen for inneværende kvartal var dyster. Det ble varslet underskudd og rundt 250 oppsigelser.

I forrige uke startet oppsigelsesprosessen, og det ble bekreftet at opptil 300 må slutte i denne omgang. Ytterligere oppsigelser vil kunngjøres i juni når Palm fullfører overtakelsen av Extended Systems Inc (ESI). Dette oppkjøpet ble kunngjort i begynnelsen av mars. ESI leverer infrastruktur-programvare for bedriftsløsninger med trådløst kommuniserende hånd-PC-er. Selskapets løsninger går på hånd-PC-plattformer som Palm OS, Pocket PC, Windows CE og EPOC. ESI er Bluetooth-spesialist og har en rekke store partnere, blant dem Microsoft, Motorola og Lotus.

I forbindelse med oppkjøpet sa Palm at selskapet ville omorganiseres i tre avdelinger, rettet mot henholdsvis bedriftsmarkedet, privatmarkedet og plattformsløsninger.

De nye oppsigelsene i juni blir neppe innen ESI. Palm leverer flere maskiner enn markedet etterspør. Ifølge Wall Street Journal venter selskapet en dobling av lagerbeholdningen innen juni. De første priskuttene er allerede kommet, og salgskampanjer planlegges til høsten.

Ifølge tall for USA-markedet fra NPD Intelect, står Palm OS for 86,6 prosent av alle solgte enheter av hånd-PC-er i februar i år, mot 86,3 prosent i samme måned i fjor. Samtidig har andelen til Palms egne maskiner falt fra 86,3 prosent til 64,4 prosent. De alternative Palm OS-maskinene har med andre ord gjort kraftige innhogg, særlig Handspring med 19,9 prosent.

Ifølge The Standard benekter Palm at lisensieringen av Palm OS er ødeleggende. 11. april forlenget selskapet avtalen med Handspring til 2009. Samtidig har Palm som mål å øke lisensinntektene kraftig, slik at de utgjør 25 prosent av den samlede omsetningen, mot 3 prosent i dag.

Ifølge en intern presentasjon som News.com viser til, forklarer Palm sin økonomiske krise ved å vise til nedgangen i den amerikanske økonomien som helhet, forsinkede overganger til nye produkter, og "fortsatt umodne" interne prosesser. De ansatte er oppfordret til kutte kostnader, og til å behandle selskapets ressurser som om de skulle vært deres egne.

Den interne presentasjonen anslår at tapet i inneværende kvartal vil ligge mellom 80 og 85 millioner dollar - omsetningen kan tenkes å være i underkant av 400 millioner dollar - og innrømmer at markedsandelen for Palm-maskinene vil kunne gå ytterligere tilbake.

Fra i fjor høst til mars falt Palms aksjekurs fra nærmere 70 dollar til under 20 dollar. De siste ukene har den ligget rundt 8 dollar.

Til toppen