BEDRIFTSTEKNOLOGI

Palm tar siste stikk

Palm overrasker enda en gang.

17. juli 2000 - 14:35

Palm klarer hele tiden å gjøre noe som får en til å vende tilbake til denne plattformen. Nesten som om de driver med sublime beskjeder.

Vi fikk for en uke siden et eksemplar av Palm IIIc, den siste i Palms serie av håndholdte assistenter, eller PDA om du vil. Selve innpakningen var så lite imponerende som kun de beste markedsførere kan klare, bortsett fra et lite hologram som viser hvordan fargebilder vil se ut. Helt tydelig designet av en som aldri har holdt enheten i hånden.

Selv om alle som har brukt håndholdte maskiner før vet, uten å åpne pakken, at slike bilder tar ordet "lyve" til nye høyder, så vet også de fleste at Palm er nøye med produktene sine, så det er fristende å ta en titt alikevel.

Førsteinntrykket av Palm IIIc er at det er en tyngre versjon av gode, gamle Palm III. Den har nøyaktig den samme formen, er litt lengre og en god del tyngre. I motsetning til Palm III som er grå, er denne svart. Det er også skjermen, og dette gjør den desverre noe vanskeligere å bruke i dårlig belysning. Den gledelige nyheten med denne skjermen er at den fjerner mye av refleksjonen som var på de gamle grønnaktige skjermene. Om dette er fordi den er svart eller om det er materialet skjermen er laget av er vanskelig å si. Den er i hvertfall behagelig å se på når den er påslått.

Fargene som det skrytes av glimrer omtrent med sitt fravær når man slår maskinen på. Litt leking med kontrasten gjør alt mye bedre.


Spesifikasjonene på maskinen er som følger
Modell Palm IIIc
Produsent Palm Computing, Inc
Minne 8MB, 2MB Flash
OS lagret i Flash
Bakbelysning Ja
Skjerm 8bit farger, 160x160 pixel aktiv fargematrise (TFT)
Utvidelsesplasser 0
Strømkilde Interne Lithium-ion oppladbare batterier
Infrarød port Ja
Lanseringsår 2000
Prosessor Motorola EZ Dragonball 20MHz (samme som Palm Vx)
Størrelse og vekt 13 x 8 x 1,7cm, 192 gram

Å gå fra Palm III til Palm IIIc er nesten en religiøs opplevelse, og stort sett alt går mye raskere. Bortsett fra det, at man har 8MB minne og fargene på ikonene er det ikke veldig mye nytt.

Det eneste må i såfall være det å vise frem bilder. Bilder er tøft.

For å teste kvaliteten på grafikk la vi inn et bilde med rimelig høy detaljfaktor, men med tanke på størrelsen på skjermen var det ikke vits i å legge inn noe som var altfor stort. Vi valgte et bilde vi fant på Internett av en blomst.

Resultatet var overraskende bra! Faktisk så bra at man kan begynne å lure litt på hvorfor det er så stor forskjell på håndholdte maskiner som det er. Bildet ble raskt lagt opp på vår HP Jornada 545 og sammenligningen var i gang. Under er bildet av hvordan dette så ut. Det originale bildet ligger i bakgrunnen, så det er enkelt å sammenligne. Bildet er tatt innendørs med blitz, og begge maskinene stod ved siden av hverandre, så det er hverken forskjell på innfallsvinkel, lysstyrke, avstand til blitz. Bedøm selv.

Konklusjonen herfra er så nært udelt positivt som det er trolig å komme på en god stund med slike maskiner. De eneste to tingene som trekker litt ned er at skjermen som sagt er litt for mørk til at det er veldig behagelig å bruke den i mørket, men til gjengjeld virker den fin og lyssterk selv i utendørsbelysning, og at det ikke lengre er beskyttelse av seriellporten på baksiden slik det var tidligere. Dette kommer visstnok av at enheten er så pakket med elektronikk at det rett og slett ikke var mulig uten å øke størrelsen. Hvis valget er økt størrelse eller en liten flapp på baksiden, så er uansett ikke valget vanskelig for min del.

digi.no fant mange forskjellige priser på denne modellen, med den billigste til 4398,-. Som med alt annet slikt utstyr varierer prisene veldig, og det kan derfor være penger å spare på å lete. Vår pris fikk vi fra yaTack.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.