PalmOS 5 debuterer i Tungsten T

Det er varslet to nye Palm PDA-er for bedriftsmarkedet, hvorav Tungsten T der PalmOS 5 kommer for første gang.

Ifølge amerikansk presse, vil Palm i dag lansere to nye PDA-er, Tungsten T med det nyeste operativsystemet PalmOS 5, og Tungsten W med det orrige operativsystemet, men med innebygget GPRS. Tungsten T er omtalt på Palms egne sider, mens det i skrivende stund ikke er mulig å få bekreftet opplysningene om Tungsten W, et produkt rettet det europeiske markedet.

Tungsten T har fargeskjerm i 320 ganger 320 punkter. Den nederste delen av apparatet trekkes ned for å gi tilgang til grafitti-området. Standardminnet er på 16 MB, hvorav 14 MB er disponible for data. Det er utvidelsesspor for både gjennom MultiMediaCard og Secure Digital (SD). Av nye funksjoner nevnes taleopptak og innebygget Bluetooth. I tillegg til vanlig PDA-programvare, inneholder Tungsten T programmer for dokumenter i Microsoft Office-formater. Synkronisering skjer mot både PC og Mac, fra en USB-basert vogge. Infrarøde forbindelser kan etableres mot andre Palm. Prosessoren er en ARM-kompatibel OMAP (Open Multimedia Applications Protocol) i 144 MHz fra Texas Instruments.


Tungsten T krever ekstern programvare for å spille musikk, og apparatet leveres uten øretelefoner. RealNetworks ventes å lansere en gratis PalmOS 5-kompatibel MP3-spiller om kort tid. Dimensjonene er rundt 75 ganger 100 millimeter. Apparatet er 15 millimeter tykt, og veier 160 gram. Prisen er antydet til rundt 500 dollar.

Om Tungsten W er følgende kjent i skrivende stund: Den har innebygget tastatur, drives av en eldre utgave av PalmOS og har innebygget GPRS for datakommunikasjon. Den kan også brukes som telefon, uten at Palm tror den vil erstatte vanlige mobiltelefoner. Seinere i dag vil det kunngjøres at Palm har en avtale med minst én europeisk mobiloperatør. Med operatørbinding kan man vente at apparatet vil selge for mindre enn den offisielt lekkede prisen på 550 dollar.

Pris og funksjonalitet tilsier at begge de nye Tungsten-modellene er beregnet på den øvre delen av markedet. Tidligere denne måneden lanserte Palm en ny modell, Zire, for den helt nederste enden av PDA-markedet. (Se artikkelen Zire: Rimelig PDA fra Palm.)

Til toppen