Palms nye Linux-mobil vekker begeistring

Men testerne er ikke sikre på om Pre er bedre enn dagens iPhone.

Palm Pre har et fysisk tastatur som kan skyves inn.
Palm Pre har et fysisk tastatur som kan skyves inn.

Men testerne er ikke sikre på om Pre er bedre enn dagens iPhone.

Selv om det har skjedd noen ganger de siste årene, er det ikke så ofte det kommer helt nye mobilplattformer. Men i morgen kommer Palm Pre i salg i USA. Dette er en helt ny mobil som bruker det helt nye operativsystemet webOS.

webOS er basert på Linux-kjernen og inkluderer en rekke applikasjoner som for personlig informasjonsbehandling. Standard webteknologier, slik som HTML, JavaScript og CSS, er dypt integrert i operativsystemets arkitektur. Palm har gjort dette for å gjøre det mulig for et bredere utviklermiljø å lage tredjeparts programvare til plattformen.

Presentasjonsmotoren Webkit, kjent fra blant annet Apples Safari og Googles Chrome, er en sentral del av webOS.

På maskinvaresiden er Pre noe mindre, men litt tykkere enn iPhone. Den veier 135 gram. Skjermen har samme oppløsning, 320 x 480 piksler, men er på 3,1 tommer. Palms nye mobil er utstyrt med innskyvbart QWERTY-tastastur og aller meste av funksjonalitet som i dag forventes av en dyr mobil, inkludert støtte for WLAN, GPS, 3G EVDO Rev A eller HSDPA, Bluetooth og standard 3,5 mm hodetelefonuttak. Mobilen har drøyt 7 gigabyte med lagringsplass som er tilgjengelig for brukeren, men dette kan ikke utvides med flashminnekort.

Palm Pre viser flere applikasjoner side ved side
Palm Pre viser flere applikasjoner side ved side

Mobilen har også et 3 megapikslers kamera med blits og sensorer som måler lysforholdene i omgivelsene, akselerasjon og nærhet til brukeren.

Palm Pre støtter synkronisering av DRM-frie musikkfiler ved hjelp av Apples iTunes-programvare. Den støtter dessuten Microsofts Direct Push Technology for e-post. Den kan dessuten sende og mottatt lynmeldinger, SMS og MMS.

I første omgang selges mobilen kun gjennom den amerikanske mobiloperatøren Sprint, men den skal komme i gjennom blant annet en canadisk operatør senere i år. Ifølge The Guardian skal O2 har fått en eksklusiv avtale om distribusjon av Palm Pre i Storbritannia.

Med abonnement fra Sprint vil mobilen koste minst 200 dollar, pluss abonnementsutgiftene.

Palm Pre har et fysisk tastatur som kan skyves inn.
Palm Pre har et fysisk tastatur som kan skyves inn.

Analytikeren Rob Enderle i Enderle Group skriver i en anmeldelse publisert i TG Daily at Palm ser ut til å ha fått med seg det mest av kritikken mot Apple iPhone og rettet seg etter dette. Han nevner blant annet at Palm Pre har støtte for multitasking, utskiftbart batteri, fysisk tastatur og et skikkelig kamera. Han mener det er bemerkelsesverdig at dette er den første mobilen som er i nærheten av iPhone, tre år etter at iPhone kom på markedet.

Engadget skriver at Palm Pre er en flott telefon, men ikke perfekt. Anmelderen mener webOS har noen konsepter og ideer som er revolusjonerende i mobilmarkedet, og den gir mye av de samme opplevelsene som det man får med en pc. Samtidig mener vedkommende at spesielt operativsystemet har en del forbedringspotensial.

Gizmodo er noe mer negativ, spesielt når det gjelder maskinvaren. I anmeldelsen heter det at operativsystemet imponerer og bør kunne danne grunnlaget for enkelte kvalitetsmobiler i framtiden, men at maskinvaren virker plastaktig og skrøpelig sammenlignet med blant annet iPhone og Android-mobilene G1 og G2.

New York Times mener at de negative egenskapene er batteritiden, ringevolumet og periodisk treghet, men at de positive egenskapene likevel er langt flere. Dette inkluderer vakker maskinvare og programvare, kompakt størrelse, fysisk tastatur, utskiftbart batteri, blits, multitasking og kalenderkonsolidering.

Wall Street Journals Walt Mossberg skriver at Pre er smart, sofistikert og kan gi både iPhone og BlackBerry sterk konkurranse, men bare derfor det kommer på plass en skikkelig applikasjonsbutikk som tiltrekker seg tredjeparts utviklere.

Til toppen