FORBRUKERTEKNOLOGI

Pangstart for avansert, indisk nettbrett

De mest spennende modellene er allerede utsolgt.

Nettbrettet Adam fra Notion Ink.
Nettbrettet Adam fra Notion Ink. Bilde: Notion Ink
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. des. 2010 - 14:21

Indiske Notion Ink startet salget av det Android-baserte nettbrettet Adam for bare noen timer siden. Lanseringen har på ingen måte gått smertefritt for seg, noe som beskrives i dette blogginnlegget. Likevel har tre av de fire Adam-modellene nærmest blitt revet vekk. I alle fall på en billedlig måte, for Notion Ink har ennå ikke begynt å levere enhetene. Det er kun forhåndssalget som så langt har startet. Hvor mange enheter som faktisk er solgt, er dog uklart.

Adam kan leveres i fire prisklasser, mellom 375 og 550 dollar. Den billigste modellen leveres med en vanlig LCD-skjerm og kun WLAN, mens den dyreste har en langt mer avansert skjerm og støtte for mobilt bredbånd (3G HSPA). 3G-modellene leveres i to utgaver, 850 eller 900, som trolig har noe med hvilken type radio de er utstyrt med. Priser er identisk for de to.

Det er de to modellene med den avanserte Pixel Qi-skjermen som allerede er utsolgt – inntil videre, mens modellen med LCD-skjerm og 3G-støtte også står i fare for å bli det ganske raskt.

Skjermen fra Pixel Qi skal være svært energisparende, samtidig som at den skal fungere godt også i direkte sollys. Den kan operere i to ulike modi, «transmissiv» eller «reflektiv». I det reflektive moduset fungerer den omtrent som e-papir. Mer om skjermen finnes på denne siden.

Maskinen leveres med Android 2.2, men Notion Ink har laget et eget brukergrensesnitt, kalt Eden, som blant annet gjør det mulig å vise tre ulike applikasjoner samtidig på skjermen.

Adam viser applikasjoner i spesielle paneler, og tre paneler kan vises side om side på skjermen. <i>Bilde: Notion Ink</i>
Adam viser applikasjoner i spesielle paneler, og tre paneler kan vises side om side på skjermen. Bilde: Notion Ink

Maskinvaren er også lovende. Skjermen er på 10,1 tommer og har en oppløsning på 1024 x 600 piksler. Hele brettet veier drøyt 700 gram. Enheten drives av en Nvidia Tegra 250-brikke med to Cortex A-9-kjerner med 1 gigabyte systemminne. Den interne lagringsplassen er på 8 gigabyte. I tillegg støttes microSD-kort.

Maskinen er utstyrt med et dreibart 3,2 megapikslers kamera, høyttaler, mikrofon og vanlige sensorer som akselerometer, lyssensor, GPS og digitalt kompass.

Den er utstyrt med HDMI-kontakt, to vanlige USB-kontakter (host), men også en MiniUSB-kontakt, for enheten skal også kunne brukes som berøringsflate eller tastatur for pc-er.

Enheten støtter også WLAN (802.11 b/g/n) og Bluetooth.

Det loves at maskinen uten vanskeligheter skal kunne brukes i 15 timer før batteriet må lades. Men en liste over måter å tømme batteriet på i løpet av seks timer finnes her.

I første omgang vil maskinen, som produseres i Kina, bli sendt direkte fra fabrikken til kundene. Men det står på websidene til Notion Ink at den også vil komme i salg i butikker, og at Europa anses som et spesielt viktig marked for selskapet.

De første leveransene av maskinen skal starte den 6. januar 2011.

Notion Ink skal etter hvert også lansere et produkt som kalles Eve. Dette blir trolig en mindre enhet. Det er ikke stort som har blitt fortalt om denne, utover at den skal ha støtte for NFC (Near Field Communication).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.