Papiravisene har bare 15 år igjen

Innen 2020 vil nettet ha tatt helt over for papiravisene, tror britiske eksperter.

Innen 2020 vil nettet ha tatt helt over for papiravisene, tror britiske eksperter.

Papiraviser mister stadig flere lesere til nett og det samme kan skje med bøker. Britiske eksperter tror digital publisering har overtatt for papir innen 2020, skriver digi.nos søsterpublikasjon Propaganda: Stadig mindre på papir.

Det er spesielt stillingsannonser på nett som er i siget og som i fjor vokste med 40 prosent, viser annonsestatistikk fra Interesseorganisasjonen for interaktiv markedsføring (INMA) og MBL Nettforum.

Hittil i år er det omsatt for 36,8 millioner kroner i stilling ledig-annonser på nett, som er 40 prosent mer enn i fjor på samme tid.

Avisene mister nå lesere fortere enn noensinne. Nesten en fjerdedel av de som leser aviser, gjør det nå kun på nett, ifølge Publishing-Industry Network (PIN). Funnene viser at selv om flertallet av avisleserne fortsatt kjøper papirutgaven, er skiftet fra papir til nett stadig større.

Det samme kommer til å skje i bokindustrien, skriver PIN. Det britiske nasjonalbiblioteket forutser en tilsvarende utvikling for bøker og tror mesteparten av bøkene kommer til å bli publisert digitalt innen 2020.

Det britiske nasjonalbiblioteket har annonsert planer for et nytt digitalt bibliotek, men bibliotekets sjef, Lynne Brindley, frykter at digitalt materiale er mer sårbart enn fysiske bøker.

– Hvis vi ikke behandler det effektivt, vil det ikke overleve for fremtidige generasjoner, sier Lynne.

I 2003 ledet biblioteket an i en nasjonal kampanje for å støtte et privat lovforslag om å utvide lagringstiden for elektronisk publisert materiale, inkludert nettsider.

Til toppen