ANALYSER

Papirmølla fremdeles populær

Mange nordmenn foretrekker personlig saksbehandling.

Drøyt én av fire nordmenn foretrekker at de blir utsatt for byråkratiet på «gamlemåten» i form av personlig kontakt, fremfor kjappe tjenester over nettet.
Drøyt én av fire nordmenn foretrekker at de blir utsatt for byråkratiet på «gamlemåten» i form av personlig kontakt, fremfor kjappe tjenester over nettet. Bilde: Colorbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 2014 - 14:42

Nasjonale digitale tjenester er populære, mens de kommunale hjemmesidenes tjenester oppfattes som mindre nyttige.

Det kommer frem av en undersøkelse som Norstat har gjennomført for Evry.

Ingen jubel

Et såkalt representativt utvalg på 1000 personer gir ikke uttrykk for noen samstemt jubel for noen av de offentlige tjenestene som er digitalisert. Men elektronisk resept, e-resept, og en del av det du finner i Altinn-portalen skaper synlig begeistring.

  • 51 prosent av respondentene svarer at Altinn bidrar til å forenkle hverdagen deres.
  • 47 prosent oppgir det samme for e-resept.
  • På lokalt plan er det 18 prosent som mener at deres kommunale hjemmeside har bidratt til å forenkle hverdagen.

Mye å hente

En sammenligning med privat sektor viser at det er mye å hente. Undersøkelsen ber deltakerne vurdere i hvilken grad nettbanken bidrar til å forenkle hverdagen. 96 prosent er i den positive delen av skalaen.

Google topper

I jakten på hjelp og informasjon fra det offentlige, viser det seg at Google er det mest populære verktøyet. 41 prosent starter der. Google-iveren er størst på Sørlandet med 48 prosent, og andelen øker omvendt proporsjonalt med alder. 59 prosent av de under 30 år syns det er mest praktisk å ta utgangspunkt i denne søketjenesten.

Drøyt én av tre starter med Altinn, mens snaut én av fem klikker seg inn på sin kommunale hjemmeside.

Digitale tjenestekonsumenter i Nord-Norge skiller seg ut fra resten. Her tar halvparten utgangspunkt i Altinn.

Personlig kontakt

I møte med det offentlige er det fremdeles mange nordmenn som ønsker å bli betjent av en fysisk person på et fysisk kontor. Deltakerne fikk valget mellom ordinær behandlingstid kombinert med personlig kontakt, og kortere behandlingstid i en digital kanal.

Mer enn hver fjerde (26 prosent) respondent foretrekker «gamlemåten». 11 prosent har ingen mening, mens 62 prosent går for nett-effekten.

Overrasket

Evry, som har bestilt undersøkelsen, er overrasket.

– Andelen som foretrekker kortere og digital behandling, er overraskende lav, sier innovasjonsdirektør Espen Sjøvoll.

Han mener at en årsak kan være at folk ikke kjenner seg digitalt kompetent nok eller at prosessene i de digitale tjenestene er for kompliserte for mange.

Sjøvoll tror færre digitale skjemaer til fordel for flere automatiserte tjenester vil bidra til øke bruk av digitale tjenester. Eksempler er e-resept og selvangivelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.