FORBRUKERTEKNOLOGI

Partiene lite opptatt av blinde og svaksynte

Ifølge Helsedirektoratet og Difi bryter de fortsatt med kravene til tilgjengelighet.

2. juli 2009 - 15:06

Tilgjengeligheten til politiske partiers nettsider er fortsatt for dårlig, heter det i en pressemelding fra Helsedirektoratet.

– Blinde, svaksynte og mennesker med lesevansker utelukkes fra å sette seg inn i partienes standpunkter på nett, sier avdelingsdirektør Toril Bergerud Buene.

Av partiene som er representert på Stortinget har Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Venstre de minst utilgjengelige nettstedene. Senterpartiet har det dårligste, viser en ny undersøkelse gjort av Aletheia Kommunikasjon for Deltasenteret i Helsedirektoratet og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført for to år siden. Sammenliknet med den viser fire partier framgang. Resten står på stedet hvil.

Det er mager trøst, gitt at kravene er mange år gamle, og at Deltasenteret har hatt kontakt med partiene siden 2005 for å minne om behovet for tilgjengelighet for alle.

– Tilgjengelighet handler om å møte brukerne på deres egne premisser. Her har de politiske partiene med sin viktige samfunnsrolle et spesielt ansvar. Derfor burde disse nettsidene vært betydelig bedre, sier Hans Christian Holte, direktør i Difi.

Et tilgjengelig nettsted kjennetegnes bl.a. av at skriftstørrelsen kan justeres, at kontrastfargene er gode og at siden er logisk oppbygd. Bilder og video skal ha tekstlige forklaringer for blinde og svaksynte.

Tabellen viser poengsummene for nettstedene til partiene og deres ungdomsorganisasjoner, målt i prosent av full tilgjengelighet.

Unge Venstre er den beste ungdomsorganisasjonen, med 74 prosent, men uten tydelig forbedring fra 2007. De beste partiene er KrF, SV og Venstre som alle ligger på 66 prosent, på nivå med Unge Høyre.

Nederst er ungdomsorganisasjonene KrFU og Senterungdommen, begge på 34 prosent, og på stedet hvil siden 2007. Senterpartiet er det dårligste partiet, på 41 prosent.

– Selv om vi ser at enkelte partier har bedret tilgjengeligheten, er det dessverre slik at de beste fra 2007 står på stedet hvil. Dette er uheldig når politikerne i økende grad bruker nettbaserte kommunikasjonskanaler for å få budskapet ut til publikum, sier Bergerud Buene.

    Les også:

OBS: Også digi.no synder: I denne artikkelen er for eksempel tabellen uleselig for blinde og svaksynte fordi den består av ren grafikk uten underliggende tekst med data og forklaringer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.