JUSS OG SAMFUNN

Partisekretær krever tiltak mot selvmord

For første gang ytrer kinesiske myndigheter seg om Apple-leverandøren Foxconn.

Ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har kinesiske myndigheter for første gang ytret seg om selvmordsbølgen ved produksjonsanlegget til Taiwan-selskapet Foxconn (også kjent som Hon Hai Precision Industry) i den sørkinesiske byen Shenzhen, der 420 000 arbeidere lever i jobber i at lukket området og produserer forbrukerelektronikk, pc-er og mobiltelefoner for globale leverandører som Apple, HP, Sony og Nokia.

Partisektretær Wang Yang i Guangdong-provinsen, som også er medlem av politbyrået, organet på 25 mann som utgjør den øverste ledelsen i det kinesiske regjeringspartiet, appellerte til partiet, lokale myndigheter og Foxconn om å samarbeide og ta effektive tiltak for å hindre liknende tragedier fra å skje igjen.

– Fagforeninger i private selskaper må forbedres for å fremme bedre arbeidsforhold og mer harmoniske forbindelser mellom arbeidsgivere og ansatte, sa Wang ifølge Xinhua.

Han sa videre at de suicidale ansatte var hovedsakelig født på 1980- eller 1990-tallet, og at de var lite tilpasningsdyktige under press. Han ba unge Foxconn-ansatte sette pris på sine liv.

Wang anbefalte mer organiserte fritids- og idrettsaktiviteter blant arbeiderne, og at arbeidspresset ble redusert.

– Økonomisk utvikling må være menneskeorientert, sa Wang.

Siden nyttår har 13 selvmordsforsøk ført til 10 dødsfall. Bedriftsledelsen mener arbeidsforholdene er bra, og er i ferd med å sette opp sikkerhetsnett utenfor vinduene i arbeidernes sovesaler for å avverge ytterligere selvmord. De har varslet en mulig lønnsøkning på 20 prosent, uten å relatere det til selvmordsbølgen. Når denne lønnsøkningen skal tre i kraft, er ikke oppgitt.

Aktivister har demonstrert utenfor Foxconns kontorer i Hongkong. Samtaler vestlig presse har hatt med ansatte i Shenzhen tyder på utbredt misnøye og lønns- og arbeidsforhold, særlig knyttet til lange arbeidsdager og manglende muligheter til å leve et normalt liv utenom jobben.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.