BEDRIFTSTEKNOLOGI

Påskeslepp fra Cyrix og AMD

Både Cyrix og AMD har i løp av påsken annonsert nye og raskere prosessorutgaver. Cyrix har til og med funnet på et annet navn på sin nyeste prosessor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. apr. 1998 - 13:19

Cyrix annonserte mandag selskapets hittil raskeste prosessor - M II PR300. M II-prosessoren er medlem av 6x86MX-familien, men navnet er blitt endret for å posisjonere prosessoren klarere i forhold til Intels Pentium II. Kodenavnet på 6x86MX var opprinnelig M2, ikke ulikt M II.

Under CEBIT-messen i mars, annonserte Cyrix en PR266-utgave av 6x86MX-familien. Ifølge Computer Reseller News dropper Cyrix allerede denne brikken og tar spranget helt opp til PR300 med en gang. Årsaken skal være at produksjonen av brikkene har fungert svært bra, slik at feilprosenten har blitt lavere enn ventet. Dette kan være et resultat av at National Semiconductor nå produserer Cyrix-prosessorene. Cyrix er et datterselskap av National Semiconductor.

Cyrix hevder at den nye brikken skal ha 25 prosent høyere ytelse enn Intels 266 MHz Celeron-prosessor som leveres uten sekundært hurtigminne. Målinger utført av blant annet Microprosessor Report har gjort, viser at en 266 MHz Celeron ikke har bedre ytelse enn en 233 MHz Pentium MMX-prosessor.

Selv om prisen på Celeron trolig blir lavere enn prisen på M II, er hovedkortene for M II betydelig billigere enn hovedkortene beregnet for Celeron og Pentium II, rundt halve prisen. Årsaken er de forskjellige grensesnittene mellom prosessorene og hovedkortet. M II vil fortsatt bruke Socket 7 som ble utviklet i forbindelse med Intels Pentium-prosessor. Dette er betydelig billigere å produsere enn Slot 1-grensesnittet som Celeron og Pentium II bruker. Til sammen betyr dette trolig at systemer med M II-prosessorer kan produseres til en lavere pris enn tilsvarende systemer med Celeron.

M II vil i begynnelsen bli produsert med 0,35 mikron-teknologi, men vil bli flyttet til en 0,25 mikron-teknologi etter hvert, noe vil gi mindre og billigere prosessorer. Ifølge CNET vil disse brikkene støtte en 100 MHz systembuss når denne teknologien blir tilgjengelig i mai, når PR300 kommer på markedet.

Ifølge Computer Reseller News, vil Cyrix lansere en M II PR333-brikke i mai, en PR350-prosessor i tredje kvartal og en PR400-prosessor ved juletider.

AMD annonserte den 7. april en 300 MHz utgave av sin K6 prosessor. Denne blir produsert ved hjelp av en 0,25 mikron teknologi og skal allerede være tilgjengelig på markedet.

Prisen på en Cyrix M II PR300 prosessor vil være den samme som ble oppgitt for PR266, 180 dollar i kvanta på 1.000 enheter. AMDs 300 MHz K6 prosessor vil i samme kvanta koste 246 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.