Pass deg for «smishing» på mobilen

En ny type elektronisk kriminalitet er på vei mot Norden.

En ny type elektronisk kriminalitet er på vei mot Norden.

Stockholm (NTB): Etter at datakriminelle lenge har svindlet nettbrukere og «skimmet» penger fra minibanker, er en ny type elektronisk kriminalitet på vei mot Norden. Denne gangen er redskapet tekstmeldinger på mobiltelefon.

Det nye fenomenet kalles smishing, het det på det svenske nettstedet Näringsliv24 onsdag. Hensikten er å få mottakeren av SMS-ene til å gi fra seg fortrolige personlige opplysninger, eller lokke dem til å laste ned skadelige virus.

I meldingen kan det for eksempel stå at mobilbrukeren har bestilt en tjeneste som koster penger, men at denne kan avbestilles via en peker. Når brukeren klikker på denne pekeren blir hun eller han bedt om å laste ned et program, som i virkeligheten er et datavirus.

– Utviklingen innen IT-kriminalitet viser klart og tydelig at mobiltelefoner er neste område de kriminelle vil satse på, sier Daniel Kollberg, Norden-sjef i sikkerhetsselskapet McAfee. Ifølge McAfee er smishing ennå ikke noen stor trussel mot nordiske brukere.

Men Daniel Kollberg anbefaler ifølge nettstedet securityuser.com at produsenter av mobiltelefoner og operatører av mobilnett i Norden forbereder seg på den nye trusselen. McAfee har registrert økende smishing-virksomhet i land som Spania, Island og Australia.

Til toppen