Passasjerer mot mobilbruk i fly

En amerikansk undersøkelse viser at et stort flertall av reisende ikke ønsker mobilbruk i fly.

En amerikansk undersøkelse viser at et stort flertall av reisende ikke ønsker mobilbruk i fly.

Bakgrunnen for undersøkelsen er at det amerikanske teletilsynet FCC (Federal Communications Commission) vurderer å avvikle forbudet mot bruk av mobiltelefoner i sivil luftfart, og har bedt om tilbakemeldinger på forslaget innen 26. mai i år.

En organisasjonen for kabinpersonale, Association of Flight Attendants, og forbrukerorganisasjonen National Consumers League har sponset undersøkelsen som ble gjennomført av Lauer Research. Kabinorganisasjonen er erklært motstander av å avvikle forbudet. Den har 46.000 medlemmer fordelt på 26 flyselskap, blant dem United Airlines og US Airways, men ikke American Airlines – bortsett fra datterselskap American Eagle – eller Southwest Airlines

Undersøkelsen ble gjennomført med et utvalg på 702 reisende, en blanding av hyppig og mindre hyppig reisende. Feilmarginen er anslått til 3,7 prosent.

63 prosent svarte at de ville opprettholde forbudet. 21 prosent svarte at de ville oppheve forbudet.

82 prosent sa de fryktet brysomme forstyrrelser dersom medpassasasjerer fikk anledning til å bruke mobiltelefoner fritt under reisen. 78 prosent sa de var redd for å gå glipp av viktige kunngjøringer fra personalet på grunn av egne eller andres samtaler.

Texas-avisen Fort Worth Star-Telegram har snakket med Transport Workers Union som organiserer kabinpersonalet i Southwest Airlines, og fått bekreftet at også de er sterke motstandere av å oppheve forbudet mot mobilbruk i fly.

En talsperson for American Airlines sier til avisa at de har fått klare tilbakemeldinger fra forretningsreisende om at disse ønsker å kunne ringe mens de flyr. Vedkommende legger til at selskapet også forstår de passasjerene som ønsker mest mulig ro under reisen, og at man tenker seg mulige kompromisser, som å opprette mobilfrie soner i kabinen, på samme måte som man tidligere hadde røykfrie soner.

Det ventes at FCC vil ta en avgjørelse i saken i midten av 2006. Den formelle begrunnelsen for forbudet er frykten for at mobiltelefoner skal forstyrre navigasjonsinstrumenter eller andre elektroniske apparater ombord. Nyere undersøkelser tyder på at denne frykten er ubegrunnet.

    Les også:

Til toppen