ANALYSER

Passerer snart en milliard nettsteder

Microsofts webserver bidrar sterkt til veksten.

Antallet nettsteder som til enhver tid er tilgjengelige, vokser fortsatt kraftig. Men et stort flertall av nettstedene inneholder bare automatisk generert innhold og regnes derfor ikke som aktive.
Antallet nettsteder som til enhver tid er tilgjengelige, vokser fortsatt kraftig. Men et stort flertall av nettstedene inneholder bare automatisk generert innhold og regnes derfor ikke som aktive. Bilde: PantherMedia / Sabino Parente
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mai 2014 - 06:59

Netcraft kom i forrige uke med en oppdatert rapport om hvordan verdens nettsteder er fordelt på ulike typer webservere. Det tallene i alle fall viser, er at svært mange nettsteder sannsynligvis ikke er verdt å besøk.

I rapporten skriver Netcraft at antallet registrerte nettsteder nå har passer 975 millioner, noe som er 16 millioner flere enn i begynnelsen av april. Men knapt 183 millioner av nettstedene regnes som aktive. Resten er nettsteder som er automatisk genererte, for eksempel for parkerte domenenavn.

Fortsatt er Apache (HTTD) den webserveren som driver flest nettsteder, men forspranget til Microsofts IIS (Internet Information Server) blir stadig mindre, særlig fordi mange av de nye nettstedene etableres på nettopp IIS. 37,6 prosent av alle nettstedene kjøres nå på Apache, mens 33,4 prosent kjøres på IIS. Deretter følger nginx med 15 prosent og Google med 2 prosent.

Fordi mange av nettstedene deler plattform hos store webhoteller, kan nedleggelser eller teknologioverganger føre til store endringer over kort tid i tallene til Netcraft. Av 3,7 millioner nginx-baserte nettsteder som forsvant i forrige måned, var 3,2 millioner fordelt på bare to selskaper – Enzu og Burstnet.

Aktive nettsteder

Det er likevel de aktive nettstedene som er de mest interessante. Knapt 183 millioner av de registrerte nettstedene anses som aktive av Netcraft. Over halvparten (52,3 prosent) av disse nettstedene benytter fortsatt Apache, og selv om andelen har gått noe ned siden den forrige toppen på 60 prosent i august 2011, er det ingenting som tyder på at posisjonen vil bli truet med det første, selv om både nginz og IIS øker sine markedsandeler med ett til to tidels prosentpoeng.

Blant de større nettstedene

Enda litt sterkere står Apache hos de største nettstedene. 53,3 prosent av de én million mest besøkte nettstedene benytter Apache, men nginx på andreplass med 18,2 prosent øker markedsandelen med 0,35 prosentpoeng den siste måneden. Microsoft og IIS ligger ganske stabilt på 12,4 prosent, mens Googles egen webserver benyttes av omtrent 2,9 prosent av nettstedene.

W3Techs har også lignende statistikk. Denne viser at andelen av nettsteder som bruker nginx øker med størrelsen til nettstedene. For Apache kurven helt motsatt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.