Påstår piratkopieringen tredoblet seg i 2002

Websense, som selger et sperrefilter, hevder at piratkopiering på Internett har tredoblet seg i løpet av 2002.

Ifølge amerikanske Websense har volumet av piratkopiering over fildelingstjenester tredoblet seg i løpet av året.

Men selskapets målemetode er kanskje ikke den beste. Websense selger programvare som stopper ansatte i bedrifter i å bruke uønskede programmer og har følgelig et mulig ønske om å blåse opp tallene. Likevel gir selskapets målinger en liten indikasjon på utviklingen. Websense har kommet frem til en vekst på over 300 prosent etter å ha telt antall nettsider som omtaler eller lar deg laste ned filer. Nå er tallet oppe i 89.000 sider, forteller Websense.

Men dette er neppe en helt tilfredsstillende måleindikator - mesteparten av trafikken skjer over fildelingsprogrammer, ikke nettsider. Det er heller ikke klart om Websense har klart å skille ut alle de falske fildelingssidene og nettsider som deler ut gratis musikk med samtykke fra artistene.

Men Websense presenterer andre og kanskje mer interessante tall; Ifølge selskapet finnes det nå hele 130 forskjellige fildelingsprogrammer. Mange av programmene er dog forskjellige klienter for det samme gnutella-nettverket.

Les også:

Hovedkonlusjonen til Websense er at tidligere ble fildelingstjenestene stor sett brukt til å utveksle musikk, men i løpet av 2002 har svært mange også begynt å utveksle større filer - som film og spill.


Ifølge analyseselskapet Yankee Group ble det utvekslet fem milliarder musikkfiler over P2P-nettverkene i fjor, og spillselskapet Trymedia hevder at det ble lastet ned fem millioner spill. Viant, et konsulentselskap, estimerer at det blir lastet ned 400.000-600.000 filmer hver dag og at det bare med fildelingsprogrammet KaZaA blir lastet ned tre millioner TV-programmer hver dag.

Her kan du lese hele pressemeldingen til Websense

Til toppen