JUSS OG SAMFUNN

Påstår ulovlig monopol i 3G-teknologi

I et nytt slag mot USA, skal EU etterforske Qualcomm for påstått misbruk av 3G-teknologi.

1. okt. 2007 - 14:42

Det amerikanske utviklingsselskapet Qualcomm innehar nøkkelpatenter innen WCDMA, teknologien som ligger til grunn for tjenestene populært kalt 3G mobil. Det innebærer at alle som skal produsere både operatørutstyr og klienter – 3G mobiltelefoner – må betale Qualcomm for lisenser.

Det har lenge stått strid om prisene som Qualcomm forlanger, og om hvem som skal ha tilgang til lisenser. Qualcomm har følgelig vært innblandet i en rekke søksmål, blant annet med Nokia og Broadcom.

I oktober 2005 ble Qualcomm klaget inn for EU-kommisjonen av seks internasjonale aktører: Broadcom, Ericsson, NEC, Nokia, Panasonic og Texas Instruments. Selskapene påsto at Qualcomm tok seg alt for godt betalt, og dessuten brøt en rekke avtaler om å holde lisensavgifter på en rimelig nivå. De mener at Qualcomm har ført mobilbransjen bak lyset ved først å forplikte seg til å tilby lisenser på rimelige og ikke-diskriminerende betingelsene, for så å bryte disse forpliktelsene da hele de europeiske 3G-satsingen ble bygget på deres teknologi.

De seks mener at Qualcomms praksis skader den globale mobilbransjen, og påfører operatører høyere utgifter og dårligere valgmuligheter enn om de hadde holdt seg til en rettferdig, rimelig og ikke-diskriminerende praksis i sin lisensiering.

EU-kommisjonen har tilsynelatende hittil ikke foretatt seg stort i forhold til denne anklagen.

I dag ble det imidlertid klart at kommisjonen har vedtatt å prioritere saken høyt, og iverksetter egen etterforskning.

Etterforskningen skal dreie seg om både betingelsene og prisnivået på lisensieringen av Qualcomms 3G-teknologi.

EU understreker at det å iverksette etterforskning ikke kan tolkes dit hen at man har avgjørende bevis for at Qualcomm har brutt loven.

Hvor lang tid EU vil bruke på å etterforske saken, er ikke gitt. Monopoldommen mot Microsoft i mars 2004 kom etter fem års etterforskning.

Alle parter sier seg fornøyd med at EU iverksetter en etterforskning.

Qualcomm sier i en erklæring at beskyldningene mot dem er grunnløse, og at de ser fram til at EU skjærer igjennom og avviser dem som motivert av kommersielle hensyn hos aktører som søker å kvele konkurransen fra Qualcomm.

I en felles uttalelse fra Broadcom, Ericsson, NEC, Nokia, Panasonic og Texas Instruments, heter det at Qualcomm har brutt både EUs konkurranselover og forpliktende erklæringer selskapet har gitt til internasjonale standardiseringsorganisasjoner om at deres essensielle patenter skulle lisensieres på åpne, rimelige og rettferdige betingelser.

– Uten disse forpliktelsene, hadde ikke WCDMA-teknologien blitt kommersielt implementert som del av UMTS 3G-standarden i Europa og ellers, heter det i uttalelsen.

De seks mener videre at Qualcomm aktivt prøver både å hindre noen leverandører av brikkesett for mobiltelefoner fra å konkurrere, og stenge andre helt ute.

17. september fikk EU-kommisjonen medhold i en EU-domstol for sine straffetiltak mot Microsoft. Det er ventet at kommisjonen vil være mer aktiv i tiden som kommer med å håndheve de europeiske antitrustlovene. Her er det duket til strid også med USAs myndigheter, som iherdig har kritisert EUs praksis på dette feltet.

I tillegg til Qualcomm, har EU-kommisjonen saker gående mot Intel, Apple og Google.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.