JUSS OG SAMFUNN

Patent-kaos rammer IT-bransjen hardt

IT-bransjen sliter stadig oftere med dyre patentkrangler. Mye skyldes det totale køkaoset på USAs patentkontor.

15. juni 2006 - 09:42

Det amerikanske patentkontoret, US Patent and Trademark Office, får nå så mange patentsøknader at de ikke klarer å ta dem unna. Patentene hoper seg opp og behandlingstiden setter nye rekorder. Det skaper problemer for patentsøkerne.

I dag ligger cirka 600.000 patentsøknader i køen og det har ført til en behandlingstid på nærmere fire år. Det er lang tid i IT-verdenen og det skaper uryddigheter fordi konkurrenter ikke får vite om eksisterende patenter før de behandles. Dermed oppstår det ofte situasjoner der flere selskaper står i en "patent pending" prosess (patent søknad innlevert og avventer godkjenning) og så er det usikkerhet om hvem som var først og derfor skal ha eierskapet til patentet.

- Vi fikk ikke bare problemer med å hente inn investorer fordi vi ikke kunne bevise vårt eierskap til teknologien. Vi endte også opp med å bruke mer enn en million dollar på rettstvister som kunne vært unngått, sier Greg Blonder, partner i ventureselskapet Morgenthaler Ventures som spesialiserer seg på programvareselskaper og nanoteknologi til MIT Tech Review.

Blonder har opplevd problemet med to av selskapene han har vært med på å finanisere.

For å redusere problemet planlegges det nå å ansette 1.000 nye saksbehandlere, men det forventes allikevel at det ikke vil løse opp i den lange køen innen det nærmeste tiåret.

Forøvrig viser statistikk fra patentkontoret at selv om det blir stadig flere patentsøknader, så er det allikevel en nedgang i antall patenter som godkjennes. I 2005 var det like over 500.000 patentsøknader og cirka 170.000 som ble godkjent. I 2001 var det cirka 350.000 søknader og omtrent 190.000 som ble godkjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.