Patent-troll gir opp å kreve lisens på JPEG

Patent-troll gir opp å kreve lisens på JPEG

Selskapet som hevder å ha patent på bildeformatet JPEG, gir opp å håndheve lisensen.

Utviklingsselskapet Forgent Networks har oppkjøp av patenter med påfølgende lisenskrav som hovednæring. Ifølge regnskapet for tredje kvartal 2006 omsatte de lisenser for 3,5 millioner dollar, og egenutviklet programvare for 0,9 millioner dollar. Andre inntekter har de ikke.

Siden 2002 har Forgent prøvd å kreve inn penger for bildeformatet JPEG. Formatet dekkes av US Patent 4,698,672 som selskapet kjøpte fra Compression Labs i 1997. Fram til mai i år hadde de greid å skvise diverse JPEG-brukere for 105 millioner dollar, og hadde et søksmål gående mot blant annet Acer, Agfa, Apple, Canon, Creative Labs, Dell, Kodak, Fuji Photo Film, HP, IBM, Kyocera, Matsushita, Microsoft, Panasonic, Ricoh, Sun, Thomson og Toshiba. Det opprinnelige kravet var på rundt en milliard dollar, og drømmen var en ordning som kunne gitt Forgent en royalty hver gang et JPEG-bilde ble publisert på Internett.

JPEG er det mest utbredte bildeformatet på nettet. Det anvendes også som standardformat i nær sagt alle digitale kameraer, mobiltelefoner, mediespillere og så videre, unntatt de mest avanserte kameraene til profesjonell bruk.

I november i fjor klaget stiftelsen Pubpat (Public Patent Foundation) på patentet, som de mener dekker teknologi som var i allmenn bruk før Compression Labs leverte sin patentsøknad. I februar gikk USAs patentkontor med på å revurdere patentet. Avgjørelsen falt i slutten av mai: 19 av 46 påstander i patentet ble underkjent, og patentkontoret lot det skinne gjennom at dersom de hadde visst at Compression labs hadde kopiert en teknologi som var i allmenn bruk på det tidspunktet da søknaden var levert, ville søknaden ikke blitt innvilget. Det ble også antydet at Compression Labs ikke var i god tro, men bevisst unnlot å oppfylle den lovpålagte plikten å opplyse om forholdet til eksisterende teknologi.

I går sendte Forgent ut en pressemelding som klargjør at all videre lisensinnkreving med utgangspunkt i JPEG-patentet er skrinlagt.

Den formelle begrunnelsen for dette er at man har inngått et forlik som man ikke har anledning til å diskutere offentlig. Ifølge News.com hindret ikke dette en talsperson for Forgent å opplyse at de hadde tjent 8 millioner dollar på forliket.

Forgent opplyser at de nå vil satse på et annet patent, US patent 6,285,746: Computer controlled video system allowing playback during recording. Patentet ble innvilget til VTEL Corporation i september 2001, og dekker løsningen i moderne digitale videoopptakere der man kan sette for eksempel et tv-program på pause mens man mottar en telefon, og så spiller av fra der man ble avbrutt, mens opptakeren fortsetter å ta opp programmet.

En første høring i denne saken er planlagt til 9, november, og full behandling, med jury, skal finne sted i mai 2007, opplyser Forgent.

    Les også:

Til toppen