JUSS OG SAMFUNN

Patent-utpresser fikk smake egen medisin

Amazon, som har presset andre for penger, måtte til slutt gi seg mot IBM.

9. mai 2007 - 10:44

Mens resten av IT-bransjen har saksøkt hverandre på kryss og tvers om patentrettigheter har det vært stille fra IBM, som er det selskapet som får fleste patenter hvert år. IBM tjener godt på lisensierer og har inngått avtaler i stedet for å ringe til advokatene.

Men etter en fire år lang krangel med Amazon gav selv tålmodige IBM opp og gikk til sak og i går inngikk Amazon et forlig med en hemmelig, men trolig omfattende erstatningssum, skriver mange amerikanske medier.

At Amazon ikke liker at patenteier ber om er kanskje litt ironisk - Amazon er ofte trukket frem som det mest kjente selskapet som har skaffet seg et patent på en selvfølgelig metode og så presset andre for penger. For Amazon fikk tidlig et patent på "one-click-shopping" - altså en knapp i en nettbutikk som avslutter handlerunden og sender deg rett til "kassen".

Dette patentet er ofte trukket frem som et eksempel på hvordan mange mener patentsystemet bremser innovasjon og åpner for utpressing.

IBM hadde saksøkt Amazon på flere patentbrudd. Blant annet har IBM flere patent på teknikker for å anbefale brukere andre varer, basert på kjøpshistorikken til tidligere kunder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.