Patentbrudd i Office får følger for kundene

Det er heretter ikke tillatt å installere nyere Microsoft Office-versjoner uten bruk av servicepakkene.

Det er heretter ikke tillatt å installere nyere Microsoft Office-versjoner uten bruk av servicepakkene.

Microsoft har lidd et foreløpig nederlag i en patentstrid om visse deler av koden som finnes i Microsoft Office Professional Edition 2003, Microsoft Office Access 2003, Microsoft Office XP Professional og Microsoft Access 2002. Koden er relatert samhandling mellom Access og Excel.

Patentet, som eies av Carlos Armando Amado fra Guatemala, ble innvilget allerede i 1994. Microsoft ble av en jury i California beordret til å betale 8,9 millioner dollar i erstatning til Amado. Dette skal dekke skader som følge av krenkelse på patentet i perioden mars 1997 til juli 2003, skriver News.com.

Selv om Microsoft vurderer å anke saken, har selskapet denne uken sendt ut et brev til mange av det kunder, hvor det forklares at Microsoft må gjøre tilgjengelig en revidert versjon av de nevnte Office-produktene hvor patenterte koden er blitt erstattet. Deler av brevet er gjengitt her .

    Les også:

For framtidige installasjoner av de nevnte Office-produktene betyr kjennelsen at Office Professional Edition 2003 og Office Access 2003 ikke lenger får installeres uten Service Pack 2, som ble utgitt i september 2005.

Nyinstallasjon av Office XP Professional og Access 2002 krever på sin side at en oppdatering til Service Pack 3 også installeres. Denne er tilgjengelig på denne siden og ble utgitt i oktober i fjor.

Eksisterende installasjoner av disse Office-produktene er ikke nødt til å gjøre noe, men oppfordres likevel til å installere de nyeste oppdateringene, om ikke annet, så av sikkerhetsårsaker.

- Vi forstår at dette vil skape uleilighet for en liten andel av våre kunder, og vi vil hjelpe disse gjennom prosessen for å gjøre uleiligheten så liten som mulig, sier Sunny Jensen Charlebois, en senior produktsjef i Microsoft, til News.com.

Det er ikke kjent hvor mange kunder som påvirkes av dette, men det virker som om det primært er selskaper som må følge følge de nye retningslinjene. Trolig vil alle organisasjoner som installerer Office selv, kunne bli påvirket av endringen.

For selskaper kan en overgang til en ny servicepakke bety måneder med kompatibilitetssjekking før selve utrullingen kan gjøres. Spesielt må kritiske makroer og databaser testes nøye.

Selv om Microsoft lover å holde kundene skadefrie som følge av tredjeparts patentkrav, skal lisensbetingelsene også kreve at kundene "umiddelbart" går over til en ny, ikke-krenkende versjon utgitt av Microsoft.

Gartner-analytiker Michael Silver sier til News.com at "umiddelbart" betyr ganske raskt.

- Men det ville ha vært fint om det var en eller annen form for tidslinje som fortalte at du er nødt til å gjøre det innen seks måneder eller et år, sier Silver.

Til toppen