Patenter avslører WLAN-planer for iPod og Zune

Patenter avslører WLAN-planer for iPod og Zune

Både Microsoft og Apple planlegger å gi brukerne nye muligheter til å dele innhold mellom mediespillere.

Deling av innhold mellom brukere av digitale medieenheter, kan se ut til å bli det neste store, skal man tro innholdet i patentsøknader fra både Microsoft og Apple.

Microsofts digitale musikkspiller, Zune, har allerede en viss støtte for deling av musikk via WLAN. I en ny patentsøknad beskriver Microsoft et scenario som betegnes som en offline-økonomi, hvor en bruker med medieenhet kan selge kopier av musikken på medieenheten til andre brukere av samme type enhet. Dette skal gi både selgeren av musikken og rettighetseierne inntekter, uten å involvere Microsofts medieservere.

Salgene den opprinnelige musikkdeleren gjør, vil ifølge patentet lagres i vedkommendes medieenhet inntil neste gang medieenheten får kontakt med Internett, enten via en PC eller via egen WLAN-tilgang.

Ifølge Ars Technica vil også videresalg av piratkopiert musikk kunne gi inntekter til rettighetshaverne. Men det er uklart hvordan man skal kunne skille mellom piratkopierte musikkfiler og musikk lovlig rippet fra egne CD-er. Men et slikt system vil trolig vekke bekymring av personvernhensyn.

    Les også:

Apples iPod-spillere har i dag ikke støtte for noen måte å dele innhold direkte mellom spillerne. En ny patentsøknad fra Apple beskriver et trådløst system som kan minne en del om det Zune allerede har.

Det handler om at en enhet med støtte for trådløse overføringsteknologier, for eksempel en iPod, kan sende data enten ved filoverføring eller med streaming til andre enheter. Dette behøver ikke være en iPod - Apple nevner mediespillere generelt, PDA-er, høyttaler-enheter og andre enheter med støtte for trådløs dataoverføring.

Men dataene som overføres trenger ikke være begrenset til musikk. Apple nevner blant annet lydbøker, spillelister, film, fotografier, dataspill, podcasts, videopresentasjoner, nyhetsrapporter og sportsoppdateringer.

Patentet kommer også inn på et system hvor brukerne skal kunne gjøre kjøp av innhold direkte fra enheten, enten ved å fylle ut en handleliste som lastes ned ved neste synkronisering, eller ved direkte nedlasting til enheten.

Til toppen