RESULTATERFINANS

Patentfeber løfter Kodak

Vurderer å selge patentsamling etter stor interesse.

19. aug. 2011 - 11:00

Patenter har fått en helt annen verdi etter at Apple, Google og en rekke andre teknologiselskaper bruker immaterielle rettigheter som våpen i kampen om det hete markedet for smarttelefoner og nettbrett.

Eastman Kodak sitter selv på en betydelig patentportefølje knyttet til bildebehandling.

Ifølge Wall Street Journal vurderer selskapet et salg av deler eller hele denne katalogen, og en interessent innenfor trådløs kommunikasjon skal allerede ha meldt seg. Flere selskap er interessert i å sikre seg patenter for dermed å beskytte seg mot patentsøksmål fra konkurrenter.

Selskapet har hyret inn investeringsbanken Lazard for å bistå i salgsprosessen.

Aksjekursen til Kodak steg 26 prosent på onsdag som en følge av spekulasjoner om salg av patenter. Det er vanskelig å gi et anslag av verdien på selskapets patenter, også fordi de allerede har lisensieringsavtaler med en rekke mobilprodusenter.

Selskapets lisensieringsstrategi har generert 1,9 milliarder dollar, over 10 milliarder norske kroner, i inntekter til Eastman Kodak fra 2008 til 2010.

En rekke av patentene til selskapet er nettopp lisensiert til produsenter av mobiltelefoner, som bruker teknologien i sine kameraløsninger. Men de samme patentene kan være attraktive for nettbrettmarkedet, siden patentlisensene følger produktlinjene – ikke produsenten. Med andre ord: Dersom en mobilprodusent vil benytte den samme teknologien i en nettbrett utløser det en ny utbetaling til Eastman Kodak.

Analytikere forventer imidlertid at verdien av selskapets patentportefølje er på mellom to og tre milliarder dollar, mellom 10,8 og 16,2 milliarder norske kroner.

Patentkrigen i teknologimarkedet startet for alvor da Apple og fem andre teknologiselskaper fikk tilslaget på det fallerte kanadiske teknologiselskapet Nortels patenter på 4,5 milliarder dollar. Google tapte kampen, men fikk en revansj da de denne uken snappet opp Motorola Mobility for 12,5 milliarder dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.