JUSS OG SAMFUNN

Patentforlik berger Java-brukere

Et patentforlik med Sun hindrer Kodak fra å saksøke lisensierte Java-brukere.

8. okt. 2004 - 08:17

For en uke siden opprettholdt en amerikansk jury tre Kodak-registrerte patenter som gir selskapet enerett teknologi der et program kan be et annet program om hjelp til å utføre en oppgave. Kodak hadde pekte ut Sun og Java som første offer for et lisenskrav, og saksøkte Sun med et erstatningskrav på over en milliard dollar.

    Les også:

I går meldte Sun og Kodak at de har inngått et forlik. Sun betaler Kodak 92 millioner dollar mot at Kodak trekker søksmål og erstatningskrav og ytterligere lisenskrav. Sun verken erkjenner eller avviser Kodaks påstander vedrørende patentene og deres forhold til Java. Kodak forplikter seg til å avstå fra søksmål mot lisensierte Java-brukere.

Wall Street Journal siterer en talsperson for Sun dit hen at forliket ikke beskytter Java-produkter som ikke bygger på en lisens, og nevner applikasjonstjeneren JBoss som eksempel. Ifølge ZDnet stemmer ikke dette. JBoss og to andre åpen kildekodeprosjekter – Geronimo og ObjectWeb – opererte lenge uten lisens, men undertegnet Java-lisenser nylig. JBoss-sjef Marc Fleury bekrefter dette over ZDnet og sier at selv om patentsøksmål ikke var foranledningen til at de inngikk en Java-lisensavtale med Sun, er de glad for at forliket verner lisensinnehaverne.

Det er på det rene at Kodak-patentene har en enorm rekkevidde. Ifølge en rapport fra analyseselskapet Illuminata – med tittelen Kodak's Moment: Java Today, Tomorrow the World – «krever Kodak eierskap til hele konseptet med delegering, som ligger til grunn for mye av dagens distribuerte databehandling. Disse patentene vil kanskje ikke til slutt kjennes gyldige eller mulige å håndheve, men om så skulle skje vil det kunne ramme .Net og en rekke andre produkter.»

Det er usikkert hva slags snøball dette vil kunne bli. Utenom Microsoft nevner Illuminata Oracle, BEA og IBM som spesielt utsatt. Men til ZDnet sier Kodak-talsperson David Lanzillo at Microsoft, Hewlett-Packard og IBM allerede har lisensiert Kodaks patenter. Lanzillo ville ikke si om det foreligger planer om ytterligere søksmål.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.