Patentkaos truer bruken av RFID

Trådløse radiobrikker er det heteste feltet i IT-bransjen, men trues av et patentkaos og mulige rettssaker.

Trådløse radiobrikker er det heteste feltet i IT-bransjen, men trues av et patentkaos og mulige rettssaker.

RFID, teknikken som lar ID-brikker avleses trådløse på forskjellige rekkevidder, er allerede tatt i bruk på en lang rekke felter og vil kunne revolusjonere på produksjon, vareflyt, administrasjon og mange andre felter.

Men i den amerikanske IT-bransjen er det blitt stadig mer lønnsomt å skaffe seg patenter og saksøke konkurrenter enn ofte å faktisk lage noe selv. Dette ser ut til å kunne bli en trussel for RFID-bransjen. Linux-bransjen har i hvertfall blitt bremset av SCOs milliardsøksmål og Microsoft har bare det siste året måttet inngå en rekke forlik.

Problemet med RFID er det involverer mange typer teknikker som har vært utviklet på forskjellige fronter gjennom mange år. En amerikanske analytiker i ABI Research hevder overfor New York Times av det finnes mer enn 3000 patenter som berører RFID.

Patentene dekker både ID-systemet, radio-teknikk og mye annet.

Dette problemet har RFID-bransjen nå gått til angrep på og 20 har nå selskaper gått sammen i et konsortium som skal stå for en felles lisensisering av patenter og rettigheter til alle som vil produsere RFID-tjenster og utstyr.

Men konsortiumet dekker langt fra alle. Blant annet mangler Intermec Technologies, et nøkkelaktør i bransjen som hevder de sitter på 145 viktige RFID-patenter. Intermec har allerede saksøkt en konkurrent, Symbol Technologies, og hevder de ikke har blitt invitert til konsortiumet.

RFID-brikken på bildet over viser den flate typen uten batteri som gir kortest rekkevidde.

Til toppen