Patentrettssakene tårner seg opp for Microsoft

Microsoft blir saksøkt av stadig flere små selskaper som mener giganten ikke bryr seg om deres rettigheter.

Enten er Microsoft blitt mye frekkere eller så får de dårlige tidene stadig flere små dataselskaper til å saksøke et av de rikeste selskapene i bransjen.

For listen over patentrett-strider der Microsoft anklages for å ha tråkket på rettighetene til andre, vokser med rekordfart. I går offentliggjorde selskapet Intertrust Technologies at de har saksøkt Microsoft for brudd på hele 11 Intertrust-patenter.

Sony inngikk nylig en stor avtale med selskapet for bruk av deres 26 patenter på kopibeskyttelse.

Historien synes kjent. Intertrust forhandlet med Microsoft om at selskapets teknikk for kopibeskyttelse skulle inkluderes i Windows, men forhandlingene førte ikke frem. Intertrust har sagt opp mesteparten av staben og hevder at Microsoft laget et eget system basert på Intertrust-patenter.

Microsoft har gått til motsøksmål mot Intertrust.

Saken føyer seg inn i en lang rekke av søksmål. Ifølge Wall Street Journal er Microsoft involvert i hele 21 søksmål med beskyldninger om brudd på patentrettigheter. Siden 1998 har selskapet vært involvert i 35 saker.

De fleste av saksøkerne er små selskaper, men også telegiganten AT&T har saksøkt Microsoft for å ha brutt et patent på datakoding av stemmelyd.

Microsoft mener at volum av søksmål ikke er uvanlig høyt for et så stort selskap og at Microsoft bare har tapt én patentrettssak noensinne. (Mot Stac Electronics i 1994). Men selskapet har betalt seg ut av en rekke saker før de gikk til retten, blant annet mot Apple, Borland, Wang og SGI.

Til toppen