JUSS OG SAMFUNN

Patentsak kan koste Sun milliarder

En USA-jury har opprettholdt Kodaks patent på programmer som kan be andre programmer om hjelp.

5. okt. 2004 - 07:55

I februar 2002 lanserte Kodak et søksmål mot Sun for påstått brudd mot tre programvarepatenter som Kodak kjøpte fra det siden avdøde selskapet Wang Laboratories i 1997. USA-patentene 5,206,951, 5,421,012 og 5,226,161 dreier seg henholdsvis om integrasjon av data mellom objekthåndterere, mellom datahåndterere, og om integrasjon av forskjellige programmer som håndterer data av forskjellige typer.

Kodak argumenterer med at disse patentene til sammen dekker det som skjer når en applikasjon «ber om hjelp» fra en annen applikasjon. Dette ikke ukjente fenomenet som i et par tiår har vært en del av objektorienteringens vesen, er siden i går – ifølge en domstol i New York – bekreftet som en patentbeskyttet foreteelse, eid av et foretak som ikke akkurat har markert seg i forkant av verdens digitale prosjekt. Kodak har derimot gjort seg bemerket ved de siste årene å finansiere sin tilpasning til digital bildebehandling gjennom mer høylydt hevding av sine mange patenter.

Kodak fikk også medhold i at programmeringsspråket Java, skapt av Sun i 1995, bryter med patentene som Kodak kjøpte av Wang to år seinere.

Juryens avgjørelse innebærer at Sun må etterbetale lisenser til Kodak. Kodak forlanger den nette sum av 1,06 milliarder dollar – nærmere sju milliarder kroner – tilsvarende halvparten av Suns samlede overskudd fra januar 1998 til juni 2001.

Sun påsto i retten at Kodaks patenter er ugyldige, og benekter fortsatt hardnakket at de dekker noe av funksjonaliteten i Java. Sun lover å forsvare seg «med stor vigør» når retten skal behandle erstatningskravet torsdag.

Nettstedet Groklaw som følger juridiske stridigheter innen IT, har mottatt mange kommentarer til søksmålet, stort sett fra debattanter som er opprørt over Kodaks påstander og krav. Pamela Jones som driver nettstedet, advarer at programvarepatenter kan få katastrofale følger for amerikansk programvare.

Avgjørelsen til fordel for Kodak bryter med visse tegn i det siste på at amerikanerne var i ferd med å få en mindre hevngjerrige omgang med programvarepatenter – blant annet ved at USAs patentkontor nylig trakk tilbake Microsofts patent på filsystemet FAT.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.