Patentstrid bremser Linux i Europa

På grunn av EUs nye programvaredirektiv, er Europas største bytte til Linux stoppet.

På grunn av EUs nye programvaredirektiv, er Europas største bytte til Linux stoppet.

Tysklands tredje største by, München, har satt en foreløpig stopper for byens omtalte Linux-projekt, som skulle være open source-miljøets murbrekker i kampen mod Microsofts massive dominans på PCer, melder det danske Computerworld.

Samtlige av by-forvaltningens 14.000 PCer skulle gå fra Microsoft til Linux. Den foreløpige stansen skyldes frykt for EU-softwaredirektiv. Bystyret frykter at de 14.000 Linux-computere kan komme i skade for å bryte 50 patenter, hvis direktivet vedtas.

En alminnelig Linux-basert maskin i Münchens byforvaltning risikerer å bryte mot 50 europeiske software-patenter, skriver Computerworld.

Programvarepatenter regnes for å være en av de største trusler mot bruken og utviklingen av Linux, der kodelinjer gjenbrukes og modifiseres fritt innenfor open source-licensenes rammer.

Millionbyen Münchens Linux-projekt er blitt nøye fulgt opp av Microsoft, der toppsjef Steve Ballmer personlig forsøkte å få bystyret til å omgå beslutningen. Også andre byer og regioner med store forvaltnings-apparater har sett på Linux som alternativ til de lisens-betingede systemer.

Direktivet støttes av en rekke europeiske land med Frankrike, Storbritannia og Tyskland i spissen og alt tyder på at det vil bli vedtatt.

digi.no har tigligere omtalt Norges nest største by, Bergen, som har droppet sin Unix- og Microsoft-baserte plattform og gått over på softwareselskapet Novells Suse Linux Enterprise Server 8. Både den tyske og franske regjering har åpnet for at de lokale myndigheter kan skaffe Linux-baserte computere.

Til toppen