Patentstrid bremser Linux i Europa

På grunn av EUs nye programvaredirektiv, er Europas største bytte til Linux stoppet.

Tysklands tredje største by, München, har satt en foreløpig stopper for byens omtalte Linux-projekt, som skulle være open source-miljøets murbrekker i kampen mod Microsofts massive dominans på PCer, melder det danske Computerworld.

Samtlige av by-forvaltningens 14.000 PCer skulle gå fra Microsoft til Linux. Den foreløpige stansen skyldes frykt for EU-softwaredirektiv. Bystyret frykter at de 14.000 Linux-computere kan komme i skade for å bryte 50 patenter, hvis direktivet vedtas.

En alminnelig Linux-basert maskin i Münchens byforvaltning risikerer å bryte mot 50 europeiske software-patenter, skriver Computerworld.

Programvarepatenter regnes for å være en av de største trusler mot bruken og utviklingen av Linux, der kodelinjer gjenbrukes og modifiseres fritt innenfor open source-licensenes rammer.

Millionbyen Münchens Linux-projekt er blitt nøye fulgt opp av Microsoft, der toppsjef Steve Ballmer personlig forsøkte å få bystyret til å omgå beslutningen. Også andre byer og regioner med store forvaltnings-apparater har sett på Linux som alternativ til de lisens-betingede systemer.

Direktivet støttes av en rekke europeiske land med Frankrike, Storbritannia og Tyskland i spissen og alt tyder på at det vil bli vedtatt.

digi.no har tigligere omtalt Norges nest største by, Bergen, som har droppet sin Unix- og Microsoft-baserte plattform og gått over på softwareselskapet Novells Suse Linux Enterprise Server 8. Både den tyske og franske regjering har åpnet for at de lokale myndigheter kan skaffe Linux-baserte computere.

Til toppen