Patenttabbe da Siemens Mobile gikk konk

Patenttabbe da Siemens Mobile gikk konk

1600 patenter ble liggende i boet da Benq slo Siemens Mobile konkurs, og kan gå tapt.

Taiwanske Benq kjøpte den tyske mobilvirksomheten Simens Mobile for cirka et år siden, men sender det allerede nå ut i en konkurs.

    Les også:

Tapene ble rett og slett for store, og ledelsen så ikke noe håp i å snu det rundt. Ifølge di.se skal selskapet ha tapt 10 millioner kroner om dagen.

Nå kan det kanskje se ut som at moderselskapet Benq var litt snar på avtrekkeren, for en viktig del av selskapets verdier ligger i konkursboet.

Siemens patentportefølje som dekker mobiltelefoner og mobiltelefoni lå i datterselskapet som Benq kjøpte og som nå går til skifteretten. Selskapet hadde 2000 patenter og 1600 av disse ligger fortsatt i konkursboet. Det oppdaget bobestyreren i München i går, ifølge den tyske avisen Handelsblatt.

Av de 2000 patentene sitter datterselskapet fortsatt på 1600. Moderselskapet Benq har 250 av dem og 150 patenter eies av moder- og datterselskap i fellesskap.

Det kan derfor virke som om taiwanske Benq har sovet litt i timen. Etter å ha tatt store regnskapsmessige tap på Siemens Mobile, kan de nå risikere en budkamp for å kjøpe ut patentporteføljen fra konkursboet. Det er høyst usikkert hvem som vinner en eventuell budkamp. Det er gode muligheter for at konkurrenter som Nokia, Sony Ericsson og Motorola også fatter interesse for patentene.

Disse selskapene har imidlertid gjort det klart at de ikke er interessert i selve selskapet, så det står neppe til å redde selv om patentporteføljen anses for å være svært verdifull.

En annen risiko er at patentspekulanter uten tilknytning til mobilmarkedet kjøper opp patentporteføljen for å kreve lisensavgifter av alle som bruker teknologi omfattet av patentene. Denne typen selskaper har ikke samme interesse av å opprettholde en fredlig balanse med de andre aktørene i samme bransje.

3000 ansatte risikerer å bli stående uten jobb etter konkursen. Benq har lovt å sette av 35 millioner euro for å hjelpe de ansatte med å få seg ny jobb.

Til toppen