Patenttroll angrep Kaspersky. Endte selv opp med å måtte betale

– Motangrep er beste forsvar.

Eugene Kaspersky jubler etter å ha tvunget saksøkeren til å betale for å unngå rettssak.
Eugene Kaspersky jubler etter å ha tvunget saksøkeren til å betale for å unngå rettssak. (Bilde: Kaspersky pressefoto og Jan Hammershaug (CC BY 2.0), fotofikling digi.no)

– Motangrep er beste forsvar.

Kaspersky Labs har nedkjempet et såkalt patenttroll, som i fjor anklaget dem for brudd på patentrettigheter ved en føderal domstol i Texas.

Saksøkeren Wetro Lan er et firma etablert i den programvarepatentvennlige delstaten, og som har spesialisert seg på å kjøpe opp patenter de håper å tjene penger på.

De kom med en rekke forlikstilbud med stadig lavere erstatningskrav. Så tok historien en uventet vending.

Kaspersky svarte med samme mynt og krevde selv erstatning for å gå med på å løse tvisten utenfor rettsapparatet. Strategien viste seg å fungere.

Saksøkeren måtte bla opp

Summen er riktignok på symbolske 5 000 dollar, og er allerede betalt av Wetro Lan for å unngå en kostbar rettssak.

– Angrep er det beste forsvar - og nå inkluderer det også bekjempelse av patenttroll, skriver sikkerhetsselskapets gründer og leder Eugene Kaspersky i en kunngjøring onsdag.

– Dette er noe mer enn en vanlig seier. Wetro Lan trakk seg tilbake med halen mellom beina. Ikke bare ble patenttrollet tvunget til å trekke søksmålet, de måtte også betale oss kompensasjon, fortsetter Kaspersky.

Noe lignende har aldri skjedd før, hevder han. Kaspersky skåler i champagne og mener avgjørelsen setter en viktig juridisk presedens for fremtidige patenttvister.

Tvilsom oppfinnelse

Patentet 9,795,918 som var gjenstand for søksmålet stammer fra årtusenskiftet. Det beskriver en slags brannmur, som allerede den gang var en gammel oppfinnelse.

Det samme patentet er tidligere kåret til «månedens dustepatent» av rettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation.

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen