JUSS OG SAMFUNN

Patenttroll mot røkla

NTP saksøker Apple, Google, Microsoft, HTC, LG og Motorola.

12. juli 2010 - 09:19

Det lille amerikanske patentholdingsselskapet NTP vant i 2006 frem et forlik på 612 millioner dollar mot Blackberry-produsent Research In Motion (RIM).

Forliket avsluttet en mangeårig rettsstrid, der NTP krevde at Blackberrys e-posttjeneste måtte stenges for brudd på deres patenter.

NTP har et enkelt prinsipp-patent om å motta og sende e-post med mobiltelefoner. De lever av patentsøksmål: Ingen av selskapets patenter er nedfelt i noe kommersielt produkt eller tjeneste, og selskapet framstår som erketypen på patenttroll.

Etter å ha vunnet mot RIM gikk selskapet etter Palm og flere amerikanske mobiloperatører, for å levere e-post til mobiltelefoner med teknologi som angivelig bryter med deres patenter. Disse sakene er utsatt i påvente av en gjennomgang av selskapets patenter hos det amerikanske patentkontoret.

På krigsstien

Fredag ble det kjent at NTP igjen er på krigsstien. Denne gangen går de etter Apple, Google, HTC, LG Electronics, Microsoft og Motorola. Det skriver Cnet.

I søksmålene hevdes det at disse selskapene, som alle produserer enten programvare, mobiltelefoner eller begge deler, bryter med åtte av NTPs patenter. De skal alle være relatert til leveranse av e-postmeldinger over trådløse nettverk.

NTP avviser i en uttalelse at selskapet er et patenttroll som forsøker å presse mobilbransjen for penger.

- Bruk av våre immatrielle rettigheter uten lisens er simpelthen urettferdig overfor NTP og våre lisensholdere. Dessverre er rettstvister eneste måte å sikre rimelig kompensasjon til oppfinneren av den fundamentale teknologien som trådløs e-post baserer seg på.

NTP sier at de helst vil unngå rettssak, og at de er villige til å lisensiere ut patentene sine til de seks selskapene de nå har tatt ut stevning mot.

De saksøkte har foreløpig vegret seg for å uttale seg i saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.