Patenttroll sprakk i Texas-domstol

Fullstendig nederlag i sak som var avgjørende for webens framtid.

Patenttroll sprakk i Texas-domstol
Eolas Technologies røk denne uken på et fullstendig nederlag i søksmålet mot en rekke ulike IT-selskaper. Bilde: Theodor Kittelsen (public domain)

Byen Tyler i den amerikanske delstaten Texas er beryktet for sin programvarepatent-vennlige føderale domstol.

Det opprinnelig California-baserte selskapet Eolas Technologies flyttet hovedkontoret sitt hit, nettopp for å kunne saksøke noen av verdens største IT-selskaper – der vinnersjansene antas å være størst.

Deres to innvilgede patenter som angivelig dekker helt sentral webteknologi har vært forsøkt anvendt mot IT-giganter i over ti år, med stort hell.

Torsdag røk de likevel på et fullstendig nederlag i en rettssak, som kunne ha fått avgjørende betydning for webens framtid.

Juryen brukte få timer på å ugyldiggjøre det sentrale patentkravet, skriver Wired. Avgjørelsen innebærer at de tre planlagte rettssakene mot blant annet Google, Yahoo, Adobe og Amazon blir avvist.

Saksøkeren krevde 600 millioner dollar i erstatning, hvorav mer enn halvparten fra Google og Yahoo. Disse pengene kan de nå se langt etter.

Ifølge Wired er avgjørelsen et alvorlig tilbakeslag for Eolas. Saken kan ankes, men det vil være en langdryg prosess og i mellomtiden vil de ikke kunne saksøke ytterligere selskaper, heter det.

Endret Internet Explorer

Microsoft har tidligere gjort endringer nettleseren sin som følge av en lengre strid med Eolas om de samme patentene. Etter først å ha blitt dømt til å betale over en halv milliard dollar, valgte de til slutt å inngå hemmelig forlik.

Størrelser som Oracle, Texas Instruments, Citibank, JP Morgan Chase og en rekke andre har også inngått forlik med ukjente erstatningssummer.

Det angrer de kanskje på nå?

    Les også:

Les mer om: