JUSS OG SAMFUNN

Patenttroll vant mot nettbutikk

Kan berøre de fleste som benytter kryptering på weben.

Newegg har tatt et klart standpunkt mot patenttroll og selger t-skjorter som dette.
Newegg har tatt et klart standpunkt mot patenttroll og selger t-skjorter som dette. Bilde: Newegg
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. nov. 2013 - 08:56

Tiden framover, nå som alle oppfordres til å kryptere mest mulig på Internett, kan bli svært lukrativ for det lille, amerikanske selskapet TQP Development, som allerede har vist seg å være et vellykket patenttroll. Selskapets eneste virksomhet er nettopp å kreve inn penger for panter, først og fremst ett som dekker kombinasjonen av den kryptografiske protokollen SSL (Secure Sockets Layer) og den mye brukte flytchiffer-designen RC4. Patentet tilhørte opprinnelig Michael Jones, som søkte om det i 1992. Jones er i dag ansatt som konsulent for TQP. Eier av selskapet er patentadvokaten Erich Spangenberg, som eier en rekke slike selskaper.

Svært mange nettsteder benytter allerede dette oppsettet for å hindre innsyn i internettrafikken. TQP skal allerede ha innkrevd 45 millioner dollar fra i alt 139 selskaper, inkludert Amazon, Google, Apple, eBay, Expedia og Microsoft. Samtlige selskaper har blitt saksøkt, men svært sjeldent har sakene endt opp med en dom. Det er svært kostbar å føre rettssaker i USA, og beløpene som TQP vanligvis krever er betydelig lavere enn de typiske rettskostnadene. Spesielt mindre selskaper er derfor tilbøyelige til å gi etter for kravet, mens enkelte større selskaper har forhandlet seg fram til forlik.

Men den amerikanske nettbutikken Newegg bestemte seg for å bekjempe patenttrollet. Derfor har det i det siste foregått en rettssak i Marshall, Texas.

Ifølge Ars Technica, som har dekket saken svært bredt, har Newegg forsøkt å få avvist patentet ved å vise til tidligere kjente oppfinnelser («prior art»), men juryen endte i går opp med å finne nettbutikken skyldig på alle de fire punktene saken har dreid seg om. Juryen avgjorde også at erstatningen Newegg må betalte til TQP, skal være på 2,3 millioner dollar. Dette er likevel betydelig lavere enn kravet, som var på 5,1 millioner.

Newegg kommer dog til å anke saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.