BEDRIFTSTEKNOLOGI

Patentutveksling skal beskytte videoformat

Medlemmene av WebM-prosjektet forbereder seg på angrep.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2011 - 10:43

En rekke medlemmer av WebM-fellesskapet, som står bak videoformatet med samme navn, har opprettet et initiativ for krysslisensiering av patenter med mellom medlemmene.

Organisasjoner, som blir medlemmer av WebM Community Cross-License-initiativet, går med på å lisensiere ut selskapenes egne patenter til andre medlemmer av initiativet så lenge patentene anses som essensielle for WebM-teknologiene.

Fra starten av er AMD, Cisco, HiSilicon Technologies (også på vegne av moderselskapet, Huawei), LG Electronics, Logitech, Matroska, MIPS Technologies, Mozilla Corporation, Opera Software, Pantech, Quanta Computer, Samsung Electronics, STMicroelectronics (også på vegne av ST-Ericsson), Texas Instruments, Verisilicon Holdings og Xiph.Org Foundation medlemmer av WebM CCL.

WebM-formatet og den underliggende VP8-teknologien til Google har møtt en viss motstand på grunn av påstander om at teknologien krenker patenter som eies av blant annet MPEG LA-kunder. Men så langt har påstandene vært lite konkrete og ingen krav har blitt presentert. Dette skal ha ført til at USAs justisdepartement har innledet en granskning mot MPEG LA for utilbørlig sverting av en konkurrent.

De nye krysslisensieringsinitiativet til WebM-fellesskapet anses som et forsøk på å redusere uroen omkring patentforholdene knyttet til videoformatet.

Google kunngjorde dessuten i påsken at selskapet nå koder all video som lastes opp til YouTube om til WebM, i tillegg til det eksisterende H.264-formatet. I tillegg konverteres tidligere opplastede videoer til WebM når nettstedet har ledig serverkapasitet. Så langt skal nærmere 30 prosent av all video på YouTube være tilgjengelig også i WebM-formatet.

Det at Google selv benytter formatet, som en form for «eat our own dogfood»-taktikk, kan også bidra til at andre våger å gjøre det samme.

WebM-formatet tilbys i dag royaltyfritt og er først og fremst tiltenkt pluginfri avspilling av webvideo. Det støttes nå, direkte eller indirekte, av de fleste nyere nettlesere, inkludert Internet Explorer 9, i tillegg til en del annen programvare. Brikker som støtter maskinvareakselert koding og dekoding av WebM-formatet er under utvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.