BEDRIFTSTEKNOLOGI

PC-en er blitt MYE råere

For de samme 25.000 kroner får man i desember 1997 en PC som banker skjorta av en to år gammel PC. digi.no har sammenlignet dagens turbo-PC med det beste i markedet mot slutten av 1995.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 1997 - 15:53

En 25.000 kroners PC hadde - mot slutten av 1995 - nok kraft til å løse de fleste arbeidsoppgaver en PC-bruker stod overfor. Siden den gang har den teknologiske utvikling vært enorm.

Prosessorytelsen er mangedoblet og minneutrustningen på en 25.000-kroners PC er firedoblet - i tillegg til at SDRAM, den nye minnetypen i PC-er, er vesentlig raskere enn EDO RAM som befolket moderkort i PC-er for to år siden. Diskkapasiteten er femdoblet, mens CD-ytelsen er åttedoblet. Hurtigbufferen er typisk dobbelt så stor, og skjermkortet er blitt raskere og har fire ganger så mye minne samt innebygd 3D-grafikk.

En typisk PC til 25.000 kroner i 1995 hadde en Pentium 100 MHz prosessor på et skikkelig hovedkort, 256 KB hurtigbuffer, og 16 MB EDO minne. Den kom med et 2MB skjermkort, 1,2 GB EIDE harddisk, 16-bit lydkort, og en 4X CD-ROM-spiller. Maskinen inkluderte typisk en god 15-tommers skjerm og operativsystem. Selv om dette er en maskin som er lett omsettelig i bruktmarkedet i dag - og ikke kan regnes som treg, er den avleggs i forhold til dagens "hormonbokser".

Nå stilles det mye høyere krav til en 25.000-kroners PC. I tråd med den teknologisk utvikling, har behovene - ikke minst til multimediaegenskaper - økt. For 25.000 kroner får man i dag typisk følgende konfigurasjon:

Pentium II 233 MHz prosessor, hovedkort med 512 KB hurtigbuffer og AGP, og 64 MB synkronisert minne (SDRAM). Man kan regne med en 6,4 GB Ultra IDE harddisk, AGP-basert 3D grafikkort med 8 MB videominne, 10/100 Mbit Ethernet-kort, og en 32X CD-ROM-spiller. Et SoundBlaster Awe 64 lydkort samt en god 17-tommers skjerm og operativsystem, er også standardutrustning i dag.

I konklusjon er det klart at man i dag får en vesentlig kraftigere maskin både hva ytelse og kapasitet angår. Grafikken er langt bedre og funksjonaliteten er bedret ved at ekstrautstyr som nettverkskort er inkludert.

Vi har hentet priser til våre to eksempler fra kjente og seriøse forhandlere. I begge tilfeller er det beregnet tre års garanti på utstyret samt livstidsvarig brukerstøtte. Gratis. Det vil nok være mulig å finne billigere PC-er med tilsvarende konfigurasjoner, men hensikten her har vært å gi et inntrykk av hvor mye PC man får for pengene idag, i forhold til for to år siden. Prisene inkluderer merverdiavgift.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.