PC-en som kan gjemmes i en fyrstikkeske

Det eneste som skjemmer Tiqits minimale PC er prisen på 1500 dollar. Per gram er den verdens dyreste datamaskin.

Tiqit Computers er oppført i Guiness' rekordbok som leverandør av verdens minste webtjener. MPC-en - "matchbox PC" - følger opp anstrengelsene for å gjøre moderne datateknologi så liten som mulig.

Spesifikasjonene virker selvmotsigende. Prosessoren er en AMD-klon av Intels 486SX fra tidlig på 1990-tallet, standard internminne er beskjedne 16 MB og disken er en IBM Microdrive på 340 MB. Likevel hevdes det at maskinen kan kjøre Windows 95 og NT i tillegg til Linux.

Som bildet av undersiden viser, har MPC-en alle PC-ens sedvanlige utganger, også nettverk og modem. Tiqit forteller at de selv bruker den blant annet til presentasjoner, tilkoplet Compaqs beskjedne MP1600 projektor på under to kilogram. MPC-en er 70 mm lang, 50 mm bred og 24 mm høy, og veier 93 gram. Prisen er 1500 dollar. Det blir over 16 dollar per gram, tilsvarende en kilopris på over 135.000 kroner.

Diskkapasiteten kan økes ved å erstatte Microdrive-enheten med en disk som kan koples til en CompactFlash-adapter. Løsninger på markedet gir en maks kapasitet på 27 GB. Hovedminnet ser ikke ut til å kunne oppgraderes like enkelt.

Maskinen kan koples til standard mus, skjerm og tastatur. Det gis ingen tips om egnede sammenbrettbare tastaturer eller sammenleggbare skjermer, slik at enheten ennå ikke kan ta opp konkurransen med vanlig bærbare PC-er. Driften krever tilgang til likestrøm mellom 5 og 40 volt. Den kan med andre ord koples til sigarettenneruttaket i en bil, eller til et standard solcellepanel.

Les om andre lommemaskiner:
digi.no tester: Navigeringsprogrammer for PDA med GPS
Sybase: Bedriftsportal for lommemaskiner
Trådløs Palm-tjeneste til Europa i sommer
Ny snadder-PC til lomma
L&H med talestyrt bærbar trådløs Internett-terminal
En virkelig bærbar datamaskin
Palm svarer utfordrer med lavpris og farger
Til toppen