PC-er for dårlige til å stemme over nett

Internett er sikkert nok for valg og stemmegiving. Men dagens PC-er er for dårlige, mener Gartner.

Internett er sikkert nok for valg og stemmegiving. Men dagens PC-er er for dårlige, mener Gartner.

Det høres forlokkende ut å bruke Internett til å gjennomføre valg, men kravene til sikkerhet er svært høye. Temaet har fått stor fokus etter rotet med stemmemaskiner i Florida som kanskje bidro feilaktig til at George W. Bush vant presidentvervet.

Nylig satte også Pentagon opp et system for å la deres tropper stemme over Internett, men måtte skrinlegge systemet.

I en fersk analyse påpeker Gartner at det ikke er Internett og selve kommunikasjonssystemene som er det svake leddet - problemet er dagens PCer.

Dagens operativsystem kan ikke garantere at brukeren virkelig er den hun/han påstår de er. For å lappe på dette problemet må man derfor installere dyr maskinvare for å skape den nødvendige sikkerheten, mener Gartner.

Den enkleste er bruken av smartkort, men alle færreste PCer har smartkortstasjon. Et annet alterntiv er at brukeren laster ned en egen applikasjon.

System må både tilby sikker identifisering av brukeren, kryptere kommunikasjonen frem og tilbake og bekrefte at stemmeavgivning er gjennomført.

Virus som MyDoom understreker mulighetene for å kidnappe maskiner som så gjennomfører aktiviterer uten at brukeren vet det. Et sikkert stemmesystem må også ta hensyn til at en del PCer er infisert av programmer som logger passord og annet som blir tastet inn.

For i motsetning til handel på internett og andre transaksjoner, vil man ikke kunne gjøre med stemmer, påpeker Gartner.

Løsningen i fremtiden er datamaskiner som muliggjør såkalte Trusted Computing. Slike systemer garanterer at det ikke kjøres ikke-autoriserte programmer samtidig med autoriserte, bruker-initierte programmer. Dette er av målene med Microsofts Longhorn, etterkommer til Windows XP.

Til toppen